Skip to main content

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου μαθαίνουμε από μικρά παιδιά ακόμα, να δίνουμε μεγάλη σημασία στην καλοσύνη, στην γενναιοδωρία και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και στο να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων, πάνω από τις δικές μας.

Τόσο στην οικογένεια, όσο και στο σχολείο, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε, είναι πως πρέπει να μοιραζόμαστε.

Όσον αφορά στις σχέσεις, αυτό που θεωρείται σωστό, είναι το να είμαστε ανιδιοτελείς. Δηλαδή να παίρνουμε αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες, αλλά και τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του συντρόφου μας ή το να κάνουμε υποχωρήσεις, ακόμα κι αν εμείς θέλουμε πολύ κάτι, έτσι ώστε να είμαστε δίκαιοι.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται καλές και σωστές. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι πάντα τόσο απλό και εύκολο να βρίσκεσαι σε μια σχέση με έναν άνθρωπο που είναι απόλυτα ανιδιοτελής.

Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, για να καταλάβεις καλύτερα τι ακριβώς εννοώ.

Φαντάσου πως είσαι σε μια σχέση με έναν άνθρωπο που είναι πάρα πολύ υποχωρητικός, ανιδιοτελής και βάζει πάντα τις δικές σου ανάγκες πάνω από τις δικές του. Αυτό μπορεί να είναι πολύ όμορφο στην αρχή και να σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.

Αναρωτιέσαι γιατί; Θα σου εξηγήσω αμέσως.

Από ένα σημείο της σχέσης και μετά αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως ο σύντροφός σου έχει περάσει τόσο χρόνο, προσπαθώντας να ικανοποιήσει εσένα και τις ανάγκες σου και κάπως έτσι καταλήγεις να μην ξέρεις ποιες είναι οι δικές του επιθυμίες και ανάγκες.

Μπορεί να είναι από το πιο απλό και καθημερινό πράγμα, όπως για παράδειγμα ο σύντροφός σου να σου ζητάει συνέχεια εσένα να αποφασίσεις για το ποια ταινία θα δείτε ή που θα πάτε για φαγητό. Ή μπορεί να είναι πάντα εκεί για να ακούσει την δύσκολη μέρα που είχες στην δουλειά, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν ανοίγεται και δεν μιλάει για τις δικές του δυσκολίες.

Μπορεί να καταλήξεις να νιώθεις πως ο σύντροφός σου, σου λέει απλά αυτό που θέλεις να ακούσεις.

Αυτές οι μικρές και καθημερινές ανιδιοτελείς πράξεις, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις πολύ όμορφα, όμως στην πορεία μιας σχέσης, αυτές οι ίδιες πράξεις είναι που θα περιορίσουν την ικανότητά σου να δημιουργήσεις μια πραγματική σύνδεση μέσα στην σχέση σου.

Μπορεί δηλαδή να μην καταφέρεις ποτέ να μάθεις τι πραγματικά αρέσει στον σύντροφό σου.

‘Του αρέσει άραγε πραγματικά το κινέζικο που παραγγείλαμε, ή συμφώνησε γιατί εγώ το ήθελα και δεν ήθελε να μου χαλάσει το χατίρι’;

‘Η ταινία που συμφώνησε να πάμε να δούμε τον ενδιέφερε άραγε ή το έκανε επειδή ήξερε πως εγώ ήθελα να την δω’;

Το να βρίσκεσαι σε μια σχέση με έναν άνθρωπο που μονίμως συμφωνεί και δέχεται τα πάντα, μπορεί να καταλήξει να σε κάνει να νιώθεις εγκλωβισμένη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να αρχίσεις μέσα σου να αναρωτιέσαι αν η συμπεριφορά του ενδεχομένως είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Αν όλα όσα διάβασες μέχρι στιγμής, σου θυμίζουν την δική σου σχέση και δυσκολεύεσαι να βρεις την λεπτή ισορροπία μεταξύ της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας με τον ανιδιοτελή σύντροφό σου, τότε ίσως έχει έρθει η στιγμή να κάνεις μια αλλαγή.

Αυτό που πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση, είναι να ξεκινήσεις  έναν πιο βαθύ, προσωπικό και ουσιαστικό διάλογο με τον σύντροφό σου, ώστε να καταφέρεις να μάθεις την πραγματική του γνώμη πάνω σε διάφορα ζητήματα. Με αυτό τον τρόπο θα θέσεις τα θεμέλια για μια πιο ανοιχτή, πιο ουσιαστική και πιο αμοιβαία επικοινωνία μαζί του.

Οι 3 βασικές αρχές του διαλόγου

Υπάρχουν 3 βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσεις σε αυτή την περίπτωση:

  1. Μην φοβηθείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου ακριβώς όπως τα νιώθεις

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην εκφράζεις τα συναισθήματά σου, ακριβώς όπως τα βιώνεις. Αντίθετα μάλιστα, ο σύντροφός σου θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου και έτσι θα νιώσει και αυτός πιο άνετα ώστε να μιλήσει ανοιχτά για το πως νιώθει ο ίδιος και πως τον επηρεάζουν καταστάσεις και συναισθήματα.

  1. Μην κάνεις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν απλά με ‘ναι’ ή ‘όχι’

Αντί για τέτοιου είδους ερωτήσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν τον σύντροφό σου να σου απαντήσει αυτόματα ‘ναι’ ή ‘ότι θέλεις εσύ, εγώ δεν έχω πρόβλημα’, κάνε του ερωτήσεις που είναι πιο γενικές και τον αναγκάζουν να σου δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.

Αντί λοιπόν να του πεις: ‘Θέλεις να πάμε για ποτό σε αυτό το μαγαζί που σου έλεγα τις προάλλες’; Μπορείς να του κάνεις την εξής απλή ερώτηση: ‘Πού λες να πάμε για ποτό απόψε’;

Μπορεί αυτή η τεχνική να μην σου δώσει τις απαντήσεις που θέλεις από την αρχή, αλλά όσο περισσότερο την χρησιμοποιείς στα καθημερινά πράγματα που κάνετε μαζί, τόσο πιο σαφές θα κάνεις στον σύντροφό σου ότι σε ενδιαφέρει η γνώμη του και περιμένεις από εκείνον να επικοινωνεί ουσιαστικά μαζί σου.

  1. Δείξε κατανόηση

Μπορεί ο σύντροφός σου να αντιμετώπιζε πάντα δυσκολίες στο να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις σε αυτή την περίπτωση, είναι να τον κάνεις να νιώσει πως πραγματικά τον ακούς και του δίνεις σημασία.

Με το να δείξεις κατανόηση σε αυτά που μοιράζεται ο σύντροφός σου μαζί σου, θα τον κάνει να αρχίσει σιγά σιγά να νιώθει πιο άνετα με το να λέει την άποψή του και να μοιράζεται τα πραγματικά του συναισθήματα μαζί σου.

Επίσης, η κατανόηση θα του δώσει να καταλάβει πως λαμβάνεις υπόψιν σου τις δικές του ανάγκες και πως τελικά μπορεί να συμφωνείς και εσύ με τις απόψεις του, όπως ακριβώς συμφωνούσε και αυτός τόσο καιρό με τις δικές σου.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να τρυπώσεις στο μυαλό του συντρόφου σου και να μάθεις τα πιο κρυφά του μυστικά, που δεν πρόκειται ποτέ να σου αποκαλύψει από μόνος του, τότε είναι η τυχερή σου μέρα.

Μπορώ να σου προσφέρω αυτό ακριβώς που πάντα ονειρευόσουν. Την δύναμη να μάθεις τον σύντροφό σου σε ένα τόσο βαθύ επίπεδο, που οι περισσότερες γυναίκες δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να κάνεις τώρα κιόλας την εγγραφή σου στα εντελώς δωρεάν μαθήματα του φίλου και συνεργάτη μου Νίκου Ανδρέου εδώ:  

  Πως να έχετε όποιον άντρα θέλετε