Skip to main content

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν μερικές φορές και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Λίγο οι διαφωνίες που προκύπτουν στα θέματα της καθημερινότητας, λίγο η έντονη τριβή που υπάρχει -ειδικά αν μιλάμε για συγκατοίκηση- και τόσοι άλλοι παράγοντες που προκαλούν εντάσεις. Παρότι, όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο μίας σχέσης, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο πάει να πει πως οι καυγάδες με τον σύντροφό σου δεν σου κάθονται καλά. Μήπως είναι περισσότεροι απ’ όσοι θα έπρεπε; Μήπως είναι πολύ πιο έντονοι; Μήπως αισθάνεσαι ότι η θέση που έχεις μέσα σε αυτούς είναι τελείως λάθος; Αυτό το τελευταίο ερώτημα είναι που θα εξετάσουμε εδώ.

“Θα κάνω πίσω για να μην τον χάσω”

Είναι μία πρακτική που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν όταν φοβούνται ότι λόγω ενός -ή πολλών- καυγάδων θα χωρίσουν. Μαλώνετε λοιπόν και βλέπεις ότι αυτός ο καυγάς παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ όσες θα ήθελες. Αρχίζουν να σε πιάνουν ανασφάλειες ότι κάτι μπορεί να πάει πολύ λάθος, ότι δεν θα σε συγχωρέσει ή ότι δεν αντέχει πια τόσους τσακωμούς και θα φύγει μακριά σου. Κάπου εκεί εσύ κάνεις πίσω προκειμένου να αποφύγεις ένα τέτοιο σενάριο (που καθόλου δεν σου αρέσει σαν ιδέα). Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα ένα ένα.

Γιατί φοβάσαι;

Ο φόβος σου προκύπτει από δικές σου ανασφάλειες και παρότι αυτό είναι κάτι που, εκ πρώτης όψεως μπορεί να θεωρήσεις ότι δεν ισχύει, σκέψου το λίγο καλύτερα.

Πρέπει να κάνεις πίσω σε έναν καυγά και να μη διεκδικήσεις το δίκιο που έχεις. Αυτό σημαίνει πως η σχέση σας δεν είναι δίκαιη, άρα ούτε και ισότιμη. Ένας άνθρωπος που σε θέλει δεν θα σε χωρίσει επειδή έχεις δίκιο και το διεκδικείς. Άλλωστε, οι σχέσεις χτίζονται από δύο άτομα και το ίδιο κάνουν και οι καυγάδες. Αν λοιπόν υπάρχουν πολλοί τσακωμοί τότε ας δει ο κάθε ένας το δικό του μερίδιο ευθύνης. Αν εκείνος δεν μπορεί να το δει και αισθάνεσαι ότι για αυτό πρέπει να κάνεις εσύ πίσω, κάτσε και σκέψου γιατί θες να είσαι κοντά σε έναν ανεύθυνο άνθρωπο. Αν πάλι πράγματι έχεις άδικο επειδή π.χ. του κάνεις υπερβολικές σκηνές ζήλειας χωρίς να έχεις ουσιαστικό λόγο, τότε πρέπει να καθίσεις και να τα βρεις με τον εαυτό σου.

Σε τι θέση βάζεις τελικά τον εαυτό σου;

Με το να κάνεις πίσω, μπαίνεις στη θέση του αδύναμου ενώ δεν είσαι. Ξαφνικά δίνεις δίκαιο στον άλλον και του επιτρέπεις να έχει περισσότερη επιρροή στη σχέση σας. Όπως είπαμε και πιο πάνω αυτή η σχέση δεν μπορεί να είναι ισότιμη, ούτε και λειτουργική. Σκοπός δεν είναι το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Η σχέση σας δεν είναι δικαστήριο που πρέπει να βγει μία απόφαση. Σκοπός είναι να καταλάβει ο κάθε ένας τη θέση του άλλου και να βρεθεί μία μέση λύση.

featured photo: kiraliffe