Skip to main content

Δυστυχώς στις μέρες μας το να έχει κάποιος trust issues είναι πολύ πιο σύνηθες απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Όταν μιλάμε για trust issues αναφερόμαστε ουσιαστικά στο ότι κάποιος αδυνατεί να εμπιστευτεί 100% τον σύντροφό του. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πως μπορείς να το ξεπεράσεις;

Οι προηγούμενες εμπειρίες σε οδηγούν στη σημερινή εκδοχή του εαυτού σου

Από τότε που ήσουν παιδί παρατηρούσες το πως συμπεριφέρονται οι μεγαλύτεροι και έτσι δημιούργησες πρότυπα προς μίμηση και προς αποφυγή. Με αυτόν τον τρόπο ανέπτυξες συμπεριφορές και μηχανισμούς άμυνας ώστε να αισθάνεσαι ασφάλεια μέσα σε μία σχέση. Αυτά τα μοτίβα φυσικά άρχισαν να εκφράζονται όταν άρχισες να κάνεις τις δικές σου σχέσεις και αν αυτές σε πλήγωσαν τότε ενισχύθηκαν οι μηχανισμοί άμυνας σου με αποτέλεσμα να προβάλεις τα trust issues σου στους άλλους.

Τα trust issues δημιουργούνται μέσα από μία πληγωμένη εμπιστοσύνη

Οι γονείς σου ήταν άπιστοι ή απλώς ασυνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις απέναντι ο ένας στον άλλον. Εσύ γνώρισες ένα αγόρι το οποίο σε πλήγωσε και κάπου εκεί αποφάσισες πως δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κανέναν. Εν μέρει έχεις δίκιο βάση των όσων έχεις βιώσει. Από την άλλη όμως, αν δεν καταφέρεις να ξανά εμπιστευτείς, δεν θα καταφέρεις ούτε να δημιουργήσεις μία όμορφη και υγιή σχέση.

Όταν προβάλεις τις ανασφάλειές σου πάνω στον άνθρωπό σου

Μπορεί ο σύντροφος που έχεις να σου έχει ήδη δώσει αφορμές να μην τον εμπιστεύεσαι. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μη σου έχει δώσει καμία αφορμή και απλώς εσύ να παίζεις υποθετικά σενάρια στο μυαλό σου. Φυσικά έχεις λόγο που το κάνεις. Έχεις δημιουργήσει μία “άμυνα” για να είσαι προετοιμασμένη σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις ίδιες καταστάσεις με αυτές που αντιμετώπισες στο παρελθόν. Ωστόσο, με αυτό το σκεπτικό το μόνο που θα καταφέρεις είναι, ακόμα και αν βρεις έναν σωστό σύντροφο να τον κουράσεις με τις ανασφάλειές σου και να τον απομακρύνεις.

Πρέπει να διακρίνεις την πραγματικότητα από τη φαντασία

Δεν είναι όλοι οι άντρες ίδιοι. Ούτε θα έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση απέναντί σου. Πρέπει λοιπόν να αφήσεις το παρελθόν σου πίσω. Κάθε φορά που αρχίζεις να σκέφτεσαι κάποιο αρνητικό υποθετικό σενάριο για τον σύντροφό σου να αναρωτιέσαι αν πραγματικά σου έχει δώσει κάποια αφορμή ή αν είναι όλα παράγωγα της φαντασίας σου. Αυτή είναι μία πρακτική που πρέπει να την εφαρμόσεις εσύ στον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα επουλώσεις τις πληγές σου.

featured photo: jacoblund