Skip to main content

Λίγη ζήλεια όταν θέλεις κάποιον πολύ είναι μάλλον φυσιολογική και δείχνει ότι πραγματικά ο άλλος ενδιαφέρεται. Τι γίνεται όμως όταν ξεπερνάει αυτά τα λογικά πλαίσια; Έχω ακούσει πολλά κορίτσια να καταπιέζονται από τη σχέση τους επειδή τα αγόρια τους ζηλεύουν. Τις απαγορεύουν να βγαίνουν έξω με τις φίλες τους, τους απαγορεύουν να κάνουν παρέα με αγόρια και φυσικά όλα αυτά στον βωμό του “Θέλω να είσαι σωστή απέναντί μου γιατί σε θέλω και θέλω να είμαστε μαζί”. Μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές, κανονίζουν οτιδήποτε θέλουν με τις παρέες τους χωρίς καν να συμπεριλαμβάνουν τις κοπέλες τους που υποτίθεται ότι θέλουν τόσο.

Αντίστοιχα, υπάρχουν γυναίκες που είναι πολύ καταπιεστικές απέναντι στα αγόρια τους αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ψάχνουν τα κινητά τους, γκρινιάζουν συνέχεια, κάνουν σκηνές ζήλειας για άλλες κοπέλες και όλα αυτά τα θεωρούν φυσιολογικές αντιδράσεις όταν θέλεις κάποιον. Ωστόσο, τέτοιες αντιλήψεις είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζηλεύουν τόσο πολύ;

Η απάντηση είναι απλή, αλλά δύσκολο για κάποιον που ανήκει σε αυτή την κατηγορία να την καταλάβει. Είναι θέμα ανασφαλειών. Όταν κάποιος ζηλεύει τον άνθρωπό του σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι λόγο του ότι αισθάνεται ανεπαρκής ώστε να τον κρατήσει. Υποσυνείδητα, αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και έτσι χρησιμοποιεί τη ζήλεια ως άμυνα ώστε να κρύψει αυτή την ανεπάρκεια.

Αν δεν σε πείθει αυτός ο τρόπος σκέψης, σκέψου το αλλιώς. Όταν νιώθεις σίγουρος ότι μπορείς να κάνεις κάτι και έχεις αυτοπεποίθηση για αυτό, δεν ανταγωνίζεσαι κανέναν. Δεν κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι ούτε αισθάνεσαι μειονεκτικά απέναντι σε κανέναν. Άρα λοιπόν όταν έχεις ανάγκη να επιβληθείς σε κάποιον για να πάρεις την επιβεβαίωση που θέλεις, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος.

Το καλοστημένο παιχνίδι

Όπως είπαμε και πιο πάνω, όλες αυτές οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές γίνονται έχοντας από κάτω τη δικαιολογία ότι ο ένας θέλει τον άλλον, τον αγαπάει, θέλει να τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από τη σχέση. Μάλιστα για αυτόν τον λόγο, μπορεί κάποιο αγόρι να προσπαθήσει να αποκόψει την κοπέλα του από τις φίλες της, λέγοντάς της ότι “Εσύ αξίζεις καλύτερους ανθρώπους στη ζωή σου”, “Αυτές οι κοπέλες είναι λίγες για εσένα” και άλλα τέτοια.

Στ’ αλήθεια αυτό που κάνει είναι να προβάλει τον εαυτό του σε αυτές τις φίλες. Δεν είναι οι φίλες σου λίγες για εσένα, αυτός είναι. Δεν αξίζεις καλύτερους ανθρώπους από τις φίλες σου δίπλα σου αλλά καλύτερους ανθρώπους από τον ίδιο. Τώρα βέβαια αν όντως έχεις πέσει στην περίπτωση όπου και οι φίλες σου δεν ήταν και οι καλύτερες επιλογές της ζωής σου, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεις τους ανθρώπους που θα έχεις δίπλα σου.

Το “Εκείνος φταίει για όλα”

Επειδή όλες αυτές οι σχέσεις είναι εντελώς τοξικές και δυσλειτουργικές, αργά ή γρήγορα τελειώνουν. Σε εκείνο το σημείο συμβαίνει μία συνειδητοποίηση για το πόσο κακό χαρακτήρα έχει αυτός ο άνθρωπος και το πόσο λάθος συμπεριφέρθηκε απέναντί σου με τη ζήλεια του. Έχεις δίκιο αλλά αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή σχετίζεται με τη δική σου ανάγκη να καθίσεις σε μία σχέση η οποία σε υποβάθμιζε τόσο. Ήταν επιλογή σου με λίγα λόγια. Παρ’ όλη την κακή συμπεριφορά του, κάποια ανάγκη σου κάλυπτε και καθόσουν. Το να μην είσαι μόνη σου; Το να σε θέλει κάποιος; Αυτό εσύ το ξέρεις. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο πρέπει να σου πω να μην αρχίσεις να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου με αρνητικά επίθετα. Η ζωή μας βάζει στις διάφορες καταστάσεις που βιώνουμε για να πάρουμε μαθήματα. Αν ήξερες καλύτερα δεν θα έμπλεκες. Αλλά η μάθηση έρχεται μέσα από την εμπειρία.

Πάρε λοιπόν το μάθημά σου και προχώρα. Ευχαρίστησε τον εαυτό σου που είναι πλέον σε θέση να δει τα πράγματα πιο καθαρά και να μάθει μέσα από τέτοιες καταστάσεις και φτιάξε τη ζωή σου πλέον όπως εσύ θέλεις.

featured photo: https://elements.envato.com/ dolgachov