Skip to main content

Τα χωριστά κρεβάτια και τι σημαίνουν τελικά.

Προχτές συνάντησα μια γνωστή μου, που είχα πολύ καιρό να δω. Μιλώντας για τη ζωή μας, μου ανέφερε ότι έχει χωρίσει και ότι τελικά ανακάλυψε ότι έπρεπε να το κάνει καιρό πριν, ότι η σχέση της δηλαδή, είχε τελειώσει χρόνια πριν και απλά άργησε να το καταλάβει.

Θυμήθηκα λοιπόν ότι, πριν κάποια χρόνια, όταν ακόμα ήταν παντρεμένη και δήλωνε πιο ευτυχισμένη από ποτέ, μου είχε εξομολογηθεί ότι με τον σύζυγό της κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια. Και μάλιστα, προσπαθούσε να με πείσει για το πόσο υγιές είναι και το πόσο καλό κάνει σε μια σχέση κλπ.

Αρχικά είχα πάθει ένα σοκ, γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ένα σύγχρονο ζευγάρι ακολουθεί ξεπερασμένες συνήθειες και μάλιστα δείχνει και να το απολαμβάνει. Κι ενώ τελικά δεν με έπεισε, ωστόσο πολλές φορές το σκεφτόμουν. Μέχρι που έμαθα για το διαζύγιο της.

Μήπως τα χωριστά κρεβάτια χωρίζουν τελικά και τα ζευγάρια;

Και τότε έκανα τη σύνδεση. Γιατί το να κοιμάσαι μαζί με τ@ν σύντροφό σου δεν είναι τυχαίο. Είναι μοίρασμα. Σημαίνει ότι μοιράζομαι τη ζωή μου μαζί σου και μοιράζομαι και τον ύπνο μου.

Αλλά είναι και ανάγκη για σωματική επαφή. Δεν εννοώ μόνο τη σεξουαλική επαφή, που ναι προϋποθέτει την εγγύτητα. Εννοώ όμως, αυτή την επαφή την ανθρώπινη. Την αγκαλιά και το χάδι. Να νιώθεις την ανάσα του άλλου στον λαιμό σου και να γουργουρίζεις μέσα σου από ευτυχία. Να ακουμπάς τα πόδια σου στα πόδια τ@ τις κρύες μέρες του χειμώνα και να κουλουριάζεσαι στην αγκαλιά τ@.

Τα χωριστά κρεβάτια σε αποκλείουν από αυτή την εμπειρία. Σε απομακρύνουν από τον άλλο και σταδιακά σε αποξενώνουν. Και ναι, σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, όπως ας πούμε ένα θέμα υγείας ή το ροχαλητό (εκεί μιλάμε για χωριστά δωμάτια). Αλλά αν το έχεις υιοθετήσει από άποψη, ίσως και να το ξανασκεφτείς.

Γιατί τελικά, τα χωριστά κρεβάτια μπορεί να σημαίνουν και χωριστές ζωές.