Skip to main content

Μπορείς άραγε να μείνεις φίλος με τ@ν πρώην σου;

Η περίοδος του χωρισμού και ότι αυτό συνεπάγεται είναι γενικά μια δύσκολη περίοδος. Ακόμα κι αν δεν στενοχωριέσαι, ακόμα κι αν εσύ είσαι, που έβαλε τέλος, αυτό το διάστημα είναι κάπως. Γιατί ουσιαστικά, πρέπει να μάθεις πάλι να ζεις μόν@ (ειδικά αν ήταν μια μακρά σε διάρκεια σχέση), να ανακαλύψεις τον εαυτό σου χωρίς τον άλλον δίπλα σου και να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου σε μια τάξη.

Ωστόσο, τι γίνεται όταν πραγματικά σου λείπει @ πρώην σύντροφός σου; Και όταν λέω ότι σου λείπει, δεν εννοώ ερωτικά, αλλά ότι σου λείπει σαν φίλος, σαν ένας δικός σου άνθρωπος. Πόσο εύκολο όμως είναι να σηκώσεις το τηλέφωνο και να ζητήσεις τη συμβουλή τ@; Πόσο εύκολο είναι στα αλήθεια να παραμείνετε φίλοι;

Οι όροι

Για να συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο, θα πρέπει καταρχάς να είχατε έναν πολιτισμένο χωρισμό. Γιατί συνήθως οι χωρισμοί είναι δραματικοί, με μπόλικο κλάμα, αλλά και μπινελίκι, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μια βασική επικοινωνία να είναι αδύνατη.

Από την άλλη, παίζει μεγάλο ρόλο και ο χαρακτήρας του καθενός. Αν για παράδειγμα, @ πρώην σου έχει εγωισμό και το κρατάει μανιάτικο και αν εσύ ζήτησες να χωρίσετε, τότε ξέχασέ το. Αν πάλι είναι άνθρωπος συζητήσιμος και με κατανόηση, τότε ναι, έχεις μεγάλες πιθανότητες να τ@ν κρατήσεις στη ζωή σου ως φίλ@.

Επίσης, βασικό είναι το πώς συνεχίζει ο καθένας τη ζωή του. Αν έχεις ξεκινήσει ήδη κάποια σχέση, τότε δεν θα φανεί ωραίο στα μάτια τ@ τωριν@ συντρόφου σου. Το πιο πιθανό είναι να έχεις δράματα και ζήλιες και δικαιολογημένα.

Οι κανόνες

Επειδή όμως, κατανοώ την ανάγκη σου να κρατήσεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο, τον οποίο τον νιώθεις δικό σου, κομμάτι της ζωής σου, θα ήθελα να σου πω ότι μπορείς να το πετύχεις, με κάποιους κανόνες όμως.

Αρχικά, άφησε λίγο χρόνο να περάσει, για να καταλαγιάσει το πράγμα. Μόλις ηρεμήσεις κι εσύ, αλλά και @ πρώην σύντροφός σου, κάλεσέ τον να πιείτε ένα καφέ. Αν αρνηθεί, τότε μιλήστε στο τηλέφωνο και φανέρωσε τις προθέσεις σου. Δεν χρειάζεται να μιλήσετε πολύ ώρα, και ούτε να έχεις την απαίτηση να γίνεται κολλητοί κατευθείαν. Πες απλά “θέλω να σε έχω στη ζωή μου ως φίλ@, γιατί σε εκτιμώ και σε εμπιστεύομαι και σε νοιάζομαι”.

Σε αυτό το σημείο όμως, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις σου, μην τυχόν περάσεις λάθος μήνυμα και δημιουργήσεις φρούδες ελπίδες.

Έπειτα, πρέπει να δώσεις χρόνο σε αυτή τη φιλία να αναπτυχθεί, να ευδοκιμήσει. Γιατί μπορεί και να μην μπορείτε να είστε φίλοι. Να μην λειτουργεί η όλη φάση. Πρέπει να υπάρχει υπομονή και κατανόηση. Να μην πιέζεις καταστάσεις και να μην έχεις απαιτήσεις. Μην ξεχνάς ότι αυτό το άτομο ήταν πρώην σύντροφός σου και μπορεί ακόμα να αισθάνεται πράγματα για σένα.

Όπως και να έχει, ο χρόνος θα δείξει τελικά τι θα συμβεί. Πολλοί τα κατάφεραν να παραμείνουν φίλοι, άλλοι όχι. Το να προσπαθήσεις όμως, είναι η αρχή.