Skip to main content

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα συμβεί αν αποφασίσεις να κλείσεις την ‘πόρτα’ που στέκεται εμπόδιο στη διαδρομή σου;

Όταν κλείνεις μια ‘πόρτα’ στη ζωή, συνήθως δεν το κάνεις από υπερηφάνεια. Συνήθως φτάνεις σε αυτό το τελευταίο σημείο επειδή η θέλησή σου κουράστηκε να προσπαθεί και επειδή τα κομμάτια του παζλ όσες φορές και αν τους άλλαξες θέση δεν κατάφεραν ποτέ να συγχρονιστούν και να ταιριάξουν με τα όνειρά και τις επιθυμίες σου.  Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ερωτική γνωριμία στην οποία βίωσες έντονα συναισθήματα αγάπης.

Το κατώφλι του φόβου

Και φτάνεις στην είσοδο αυτής της πόρτας. Της πόρτας που με το ένα πόδι νιώθεις έτοιμος να μπεις και να μείνεις ώστε να προσπαθήσεις να αλλάξεις για πολλοστή φορά ότι δεν κατάφερες ποτέ να φέρεις στα μέτρα σου και με το άλλο πόδι να φύγεις. Να φύγεις με την ελπίδα πως αποχωρώντας, μια άλλη πόρτα πιο φωτεινή θα εμφανιστεί μπροστά σου.

Let’s be honest

Καμιά καινούρια πόρτα, γεμάτη ευκαιρίες, αγάπη, πάθος, ένταση, αισιοδοξία και ζωή δεν εμφανίζεται ως διά μαγείας. Μπορεί ωστόσο να υπάρχει τριγύρω σου και εσύ να μην την βλέπεις. Αυτό συμβαίνει για έναν και μοναδικό λόγο: Αδιαφορείς για το αν θα κοιτάξεις πρωτίστως μέσα σου για αυτή την ‘μαγεία’. Αν δεν ανοίξεις λοιπόν την ‘πόρτα’ της δικής σου εσωτερικής ευτυχίας, κανενός η ‘μαγεία’ δεν θα έρθει προς την δική σου κατεύθυνση.

Τα χαμένα όνειρα

Ας το παραδεχθούμε. Πολύ συχνά  υποφέρουμε από την ανίατη συνήθεια του να μην συντονιζόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και συναισθήματος, με εκείνον ή εκείνη που αγαπάμε και επιθυμούμε. Και ταλαιπωρούμαστε, και προσηλωνόμαστε, και χάνουμε στιγμές και χάνουμε τον εαυτό μας και φτάνουμε στο ’Ως εδώ, δεν πάει άλλο’’.

Αν  ολοένα και πιο συχνά φτάνεις στα όρια του εαυτού σου, ίσως τελικά όντως να μην ‘’πηγαίνει άλλο’’. Φρόντισε μόνο να αναγνωρίσεις τους λόγους για τους οποίους ανάγκασες τον εαυτό σου να ‘αντέξει’ κι άλλο και ύστερα αν αποφασίσεις να αλλάξεις δρόμο, φρόντισε να σκεφτείς αν αυτή η απόφαση αποτελεί φόρο τιμής στα ανεκπλήρωτα όνειρά σου. Φρόντισε να κλείσεις την οποιαδήποτε ‘πόρτα’ κάνει θόρυβο για το καλό της ψυχικής σου υγείας και γιατί μια άλλη πιο ήρεμη και μάλλον πιο ισορροπημένη ‘πόρτα’ σε περιμένει στη παρακάτω γωνία.

Τα παθήματα και τα μαθήματα

Πιο είναι το πάθημα εδώ; Ότι μια ‘πόρτα – εμπόδιο’ όσο και αν θα έπρεπε να είχε κλείσει, εσύ έψαχνες πάντα τρόπους, ή μάλλον εναλλακτικές για να το καθυστερήσεις. Και το μάθημα; Θα το πω αυτολεξεί όπως το αναφέρει χαρακτηριστικά και η Έλεν Κέλερ: «Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Αλλά συχνά κοιτάς τόσο έντονα την κλειστή πόρτα που δεν βλέπεις αυτή που ανοίγετε για εσένα’’. Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί να μπει σε μια υγιή κατάσταση, αν πρώτα δεν κλείσει την πόρτα στην τοξική, στάσιμη ή και δυστυχισμένη κατάσταση την οποία βιώνει. Κανένας και ποτέ. Γιατί αν δεν αλλάξεις κεφάλαιο, αν δεν αναθεωρήσεις και αν δεν ανακαλύψεις που τελειώνει μια ιστορία και που αφήνεις χώρο για να αρχίσει μια άλλη, ένας φαύλος κύκλος μιας επαναλαμβανόμενης ιστορίας θα ανακυκλώνεται μονίμως μπροστά στα μάτια σου.

Πως να ‘σπάσεις’ τον κύκλο;

Αρχικά, κανείς δεν είπε ότι πρόκειται για κάτι εύκολο. Το να αποχωρήσεις από μια κατάσταση που σε βαραίνει, πάει να πει ότι χρειάζεται να έχεις ψυχικό σθένος και η θέληση σου για να πετάξεις αυτό το βάρος μακριά να είναι μεγαλύτερη από τον φόβο σου. Και λοιπόν; Ποιος είπε πως δεν υπάρχουν στρατηγικές επιτυχίας για να τα καταφέρεις; Σου παραθέτω 3 από αυτές και σε παροτρύνω  να προσθέσεις αν θέλεις και άλλες, με την ελπίδα πως εσύ θα φέρεις την μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή σου.

  1. Ποιος/α είσαι;

Προφανώς και ξέρεις όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και όταν αντίστοιχα σε φωνάζουν με το όνομά σου. Όμως το ποιος στα αλήθεια είσαι είναι ένα τελείως διαφορετικό ερώτημα. Έχεις αρετές που δεν λες; Επιτεύγματα ξεχασμένα στο χρονοντούλαπο; ‘Δυνάμεις’ που θα συγκλόνιζαν και τον πιο ‘δυνατό’; Έχεις αγάπη μέσα σου; Και αν ναι, με ποιους επιλέγεις να την μοιράζεσαι; Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση εδώ, ούτε και ένα απλό ‘’ναι’’ ή ‘’όχι’’ ανταποκρίνεται στην πολυδιάστατη προσωπικότητα σου.

Ανάλυσε το! Τόλμησε να εμβαθύνεις! Να εμβαθύνεις όσο κανείς ποτέ δεν τόλμησε για εσένα. Θα εκπλαγείς!

  1. Το αύριο μοιάζει…

Συμπλήρωσε! Οραματίσου! Αφήσου! Που, πως, πότε και με ποιους θέλεις να είσαι στο απώτερο μέλλον; Βυθίσου στο θετικό αίσθημα που συνοδεύει αυτές τις εικόνες. Αυτές οι εικόνες είναι δικές σου. Αυτές οι εικόνες είσαι εσύ!

  1. Πρακτική συγχώρεσης

Κατά την διάρκεια του εποικοδομητικού αυτού διαλόγου με τον εαυτό σου, θα χρειαστεί να πεις μία ή και περισσότερες συγγνώμες στον εαυτό σου για όλες εκείνες τις ‘πόρτες-εμπόδια’ που τελικά δίστασες ή ακόμα διστάζεις να κλείσεις. Δώσε ένα όνομα ή έναν τίτλο τέλους στην αγάπη που ονειρεύτηκες με εκείνο το πρόσωπο που σε πλήγωσε και τελικά σε στιγμάτισε. Η πρακτική αυτή αποτελεί την πιο αποτελεσματική μορφή αυτοβοήθειας. Ειδικά αν έχεις λάβει την καθοριστική απόφαση να πεις στον εαυτό σου πως: ‘’Όταν μια πόρτα κλείνει, είναι γιατί επιτέλους κατάλαβα ότι η ζωή συμβαίνει μόνο μια φορά ’’.