Skip to main content

Οι ανθρώπινες σχέσεις, σε πολλές περιπτώσεις, μοιάζουν σαν ένας αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων και δεν είναι λίγες οι φορές, που δεν γνωρίζουμε πραγματικά πως να τις διαχειριστούμε, ούτε ποιο είναι το μυστικό για να “τερματίσουμε” νικητές.

Αυτό που αξίζει να καταλάβεις, είναι πως οι σχέσεις, όπως και  ίδια η ζωή, έχουν ένα μεγάλο κοινό. Δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Υπάρχουν εύκολες και δύσκολες περίοδοι. Υπάρχουν στιγμές χαράς και λύπης, υπάρχουν φορές που πετάς στα σύννεφα και άλλες φορές που θες να εξαφανιστείς από προσώπου γης. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε από τα συναισθήματά μας, ούτε να προσπαθούμε να τα αποφύγουμε.

Αντιθέτως, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να τις διαχειριζόμαστε με αγάπη, εμπιστοσύνη, κατανόηση και διάθεση για συνεργασία. Όπως ένας σέρφερ δεν κρύβεται από τα κύματα, αλλά αντιθέτως περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τα διασχίσει, έτσι και οι ανθρώπινες σχέσεις, χρειάζονται τη σωστή μεταχείριση για να μας εξυψώσουν και να μην μας “ρίξουν στον πάτο”.

Η αρχή και η εξέλιξη κάθε σχέσης 

Κάθε σχέση, ξεκινά σαν μια όμορφη κατά τα άλλα διαδικασία, που συναντάται με μεγάλο ενθουσιασμό, με ένα ενδεχόμενο κεραυνοβόλο έρωτα, και στην πορεία εξελίσσεται και αποκτά τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Είναι αυτή η κατάσταση στην οποία περνάμε μέσα από διάφορα στάδια, σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες και αυτή που μας κάνει να νιώθουμε θετικά, αλλά και αρνητικά συναισθήματα. 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι σχέσεις είναι όπως η ίδια η ζωή και η εξέλιξη τους δεν παρουσιάζει μόνο μία ευθεία γραμμή. Πάντα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, στιγμές χαράς και λύπης, εύκολες και δύσκολες περίοδοι και όλα όσα τελικά είναι μέσα στο «παιχνίδι». 

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, καθώς οι σχέσεις πάντα θα χρειάζονται δουλειά και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, για να είναι υγιείς. Αν θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας να πετύχουν, τότε οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις με  ψυχραιμία και καθαρή σκέψη. Άλλωστε μην ξεχνάς πως κανείς μας δεν ξέρει πως νιώθει ο άλλος μέσα του, ακόμα και όταν πρόκειται για τα πιο κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα.  

Όταν δεν πάει άλλο …

Υπάρχουν ωστόσο και αυτές οι περίοδοι μέσα σε μία σχέση, που νιώθεις πως αυτό το τόσο όμορφο που κάποτε είχατε μεταξύ σας, πλέον δεν μπορεί να τραβήξει άλλο, πως δεν έχεις άλλα να δώσεις και έχεις «αδειάσει» συναισθηματικά. Είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθεις ότι αυτό που είχατε τελείωσε, ότι έχεις απομακρυνθεί και πως η σχέση σου σε φθείρει

Η αλήθεια ότι η περίοδος που διανύουμε, είναι μια εξαιρετικά πρωτοφανής περίσταση. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, η οποία δημιουργεί τεράστιο άγχος και στρες, οδηγώντας σε πίεση, αλλά και σε διάφορα προβλήματα στη σχέση. 

Είναι σημαντικό να αναρωτηθείς λοιπόν, αν αυτό που νιώθεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου, οφείλεται στην παρούσα φάση ή αν τελικά η σχέση σου φτάνει- ούτως ή άλλως- στο τέλος της. 

Πισωγυρίσματα και αναποφασιστικότητα 

Όταν η σχέση σου φτάνει σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο σημείο, είναι φυσιολογικό να επικρατούν στο μυαλό σου πολλά και διαφορετικά ερωτηματικά. Βρίσκεσαι σε ένα διαρκές “μπρος – πίσω” για το τι πρέπει τελικά να πράξεις. 

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα σκεφτείς ότι υπερβάλλεις και ότι όλα αυτά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κακή περίοδο που θα περάσει, αλλά και στιγμές που θα νιώθεις ότι θες πραγματικά να φύγεις. Η παγίδα εκεί, είναι το γεγονός ότι θα σε κρατάει πίσω η σκέψη ότι θα πληγώσεις τον σύντροφό σου. 

Όλες αυτές οι σκέψεις είναι λογικές, για τον απλό λόγο ότι επικρατούν μέσα σου τα συναισθήματα που έχεις αναπτύξει και μια δυνατή συνήθεια, που δεν έχει διακόπτη “on – off” για να εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. 

Αυτό που οφείλεις να κάνεις, πρώτα απ’ όλα για σένα και μετά για τον σύντροφό σου, είναι να σκεφτείς καθαρά τι σε κάνει πλέον ευτυχισμένη και τι όχι. Να τα βάλεις όλα κάτω και να ζυγίσεις αυτά που τελικά έχουν τη μεγαλύτερη αξία. 

Μια άσκηση που θα σε βοηθήσει

Ένα καλό πρώτο βήμα, αποτελεί η άσκηση που ακολουθεί. Θα χρειαστείς μονάχα ένα χαρτί, ένα μολύβι και λίγο προσωπικό χρόνο, όπου θα μπορείς να καθίσεις με ηρεμία και καθαρό μυαλό. Φτιάξε στο χαρτί σου ένα σχήμα ακριβώς όπως η παρακάτω εικόνα.

Στο πρώτο κουτάκι (αριστερά) κάθε γραμμής, συμπλήρωσε 1 από τις 8 πιο ουσιώδεις-για σένα- αξίες που θα πρέπει να υπάρχουν στη σχέση, για να θεωρείται υγιής 

Παρακάτω, θα βρεις ενδεικτικά κάποιες ως παράδειγμα, αλλά μη διστάσεις, να γράψεις αυτές που είναι σημαντικές για εσένα και τη σχέση σου:

  • Σεξ
  • Έρωτας
  • Ελευθερία
  • Σεβασμός
  • Πάθος
  • Κατανόηση
  • Χιούμορ
  • Ειλικρίνεια

Στη συνέχεια, στο επόμενο κουτάκι θα πρέπει να σκεφτείς και να βαθμολογήσεις αυτές τις αξίες, από το 1 μέχρι το 10, ανάλογα με το εάν και σε τι βαθμό, υπάρχουν/ικανοποιούνται αυτή τη στιγμή στη σχέση σου.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στο επόμενο κουτάκι θα πρέπει να συμπληρώσεις τους βασικούς λόγους που βάζεις αυτή την βαθμολογία

Πόσο μπορούν να βελτιωθούν οι αξίες σου;

Στο τελευταίο Τέταρτο κουτάκι, το επόμενο σημαντικό βήμα αφορά το κατά πόσο μπορούν να βελτιωθούν οι αξίες που είναι σημαντικές για σένα σε μια σχέση και πως ακριβώς θα συμβεί αυτό. Αν για παράδειγμα έχεις αξιολογήσει το σεξ με τον αριθμό 4 της κλίμακας, θεωρείς ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί σε βάθος χρόνου; Πως θα το καταφέρεις; 

Ή ακόμη πιο συγκεκριμένα, είναι κάτι που θέλεις να βελτιωθεί; Όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που αξίζει να σκεφτείς πολύ σοβαρά, για να δεις ποιο θα είναι για σένα, το καλύτερο επόμενο βήμα. 

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα, πως εσύ νιώθεις πως δεν έχεις ελευθερία να βγαίνεις έξω, γιατί η σχέση σου κάνει σκηνές όταν βγαίνεις. Αυτή η συνθήκη, έχεις αναρωτηθεί πως μπορεί να αλλάξει; Έχεις συνειδητοποιήσει πως αυτό που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση, είναι να θέσεις ξεκάθαρα όρια στο τι δέχεσαι και τι όχι και στη συνέχεια να επικοινωνήσεις χωρίς ένταση αυτά τα όρια στον σύντροφο σου;

Ας δούμε και ένα ακόμα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως η σχέση στην οποία βρίσκεσαι, έχει φτάσει σε ένα σημείο, που φαίνεται πως το πάθος έχει σβήσει εντελώς. 

Αν λοιπόν δεν υπάρχει πάθος, έχεις βάλει κάτω ψύχραιμα τα πράγματα και έχεις αναρωτηθεί πως μπορεί να βελτιωθεί αυτό; Ή ένα βήμα πριν από αυτό, έχεις κάνει στον εαυτό σου την “σκληρή” ερώτηση, αν θέλεις πραγματικά να βελτιωθεί ή μήπως σε βολεύει να “κρύβεσαι” πίσω από το πως έχουν έρθει τα πράγματα;

Δες παρακάτω ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα: 

Η απόφαση

Καθημερινά στη ζωή καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, είτε για σημαντικά, είτε για λιγότερο σημαντικά ζητήματα και θέματα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι καμία απόφαση δεν είναι ούτε σωστή ούτε λάθος. Οι ίδιες οι αρχές της ψυχολογίας άλλωστε, αναφέρουν πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση. 

Οι αποφάσεις που παίρνουμε στην πορεία της ζωής μας, είναι κάθε φορά αυτές που έχουμε εμείς επιλέξει ως καλύτερες για κάθε δεδομένη στιγμή και πάντα κάτι κερδίζουμε ή κάτι χάνουμε, γιατί πολύ απλά, έτσι είναι η ζωή. 

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε μια σχέση λοιπόν, είναι να μην πάρεις την απόφαση που πρέπει. Κι αυτό γιατί μπορεί να νιώσεις πως χάνεσαι μέσα σε έναν φαύλο κύκλο, δίχως τέλος. 

Όταν αποφεύγεις να πάρεις μια απόφαση, είναι σαν να σε εγκλωβίζεσαι και να “κλειδώνεις”, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να πας παρακάτω. Και αν δεν καταφέρεις να πας παρακάτω, όποιο κι αν είναι αυτό το παρακάτω, είτε αυτό είναι ο χωρισμός, είτε είναι μια ειλικρινής προσπάθεια βελτίωσης, δεν θα καταφέρεις ποτέ να εξελιχθείς σαν μονάδα, αλλά και σαν κομμάτι της σχέσης σου. 

Η ευθύνη της απόφασης

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του άρθρου, θέλω πραγματικά να συνειδητοποιήσεις και να “κρατήσεις” μια μεγάλη αλήθεια. Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τη σχέση μας να λειτουργήσει, είναι βασικής σημασίας, να παίρνουμε την ευθύνη των αποφάσεων μας και να μιλάμε στον σύντροφο μας ειλικρινά γι’ αυτό που θέλουμε και για όλα εκείνα που δεν μας ικανοποιούν πια. 

Όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρεις, αξίζει να έχεις την ευθύνη των πράξεών σου και να μην προσπαθείς να επιρρίπτεις στους άλλους τις ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Γιατί μόνο μέσα από συνειδητές αποφάσεις, μπορείς να εξελιχθείς σαν άνθρωπος, αλλά και να βοηθήσεις τη σχέση σου, να γίνει αυτό που θα ήθελες πραγματικά να είναι.

Θυμήσου λοιπόν, πως είναι απόλυτα υγιές να μιλάς ανοιχτά για αυτά που έχεις μέσα σου και για όλα εκείνα που θέλεις να εκφράσεις. Έτσι μόνο θα γνωρίσεις και θα νιώσεις μέσα σου την πραγματική ευτυχία, είτε βρίσκεσαι σε μια σχέση, είτε είσαι single. 

Και είναι αυτό ακριβώς το τόσο απλό, αλλά σημαντικό βήμα, που θα σου προσδώσει την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίσεις κάθε άλλη πρόκληση στη ζωή σου.

featured photo: @bradneathery