Skip to main content

«Η Μαρία γνώρισε το Γιάννη την περίοδο που και οι δύο σπούδαζαν στην Θεσσαλονίκη. Είχαν μια σύντομη σχέση η οποία τελείωσε όταν οι σπουδές τους έφτασαν στο τέλος τους και ο καθένας από τους δύο πήρε το δρόμο του. Ο Γιάννης έφυγε για να κάνει το στρατιωτικό του και η Μαρία γύρισε στην Κρήτη από όπου και ήταν η καταγωγή της.

Τα χρόνια πέρασαν και για τους δύο. Η Μαρία παντρεύτηκε έκανε δύο παιδιά και χώρισε όταν έμαθε ότι ο άντρας της είχε συνάψει εξωσυζυγικό δεσμό για χρόνια με τη γραμματέα του. Τον Γιάννη ούτε τον είχε ξαναδεί ούτε γνώριζε ποια πορεία είχε πάρει η ζωή του μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια.

Διάβασε το άρθρο: Ανάλυση της ανδρικής απιστίας. Γιατί είναι άπιστος;

Η ευκαιρία για επανασύνδεση δόθηκε όταν η Μαρία έλαβε μία πρόσκληση από μία φίλη της από το πανεπιστήμιο που είχε την ιδέα να ψάξει να βρει όσα περισσότερα άτομα μπορούσε από την παρέα των ξέγνοιαστων εκείνων φοιτητικών χρόνων. Μέσα σε μία βραδιά παλιών γνώριμων και λησμονημένων αναμνήσεων η Μαρία ξαναείδε τον Γιάννη κι αυτή η συνάντηση έμελλε να αλλάξει την ζωή και των δυο τους»

Σήμερα είναι ήδη τρία χρόνια μαζί και ευτυχισμένοι έχοντας ο καθένας αφήσει πίσω του από ένα επώδυνο διαζύγιο. Στην ερώτηση που του κάναμε για το αν η σχέση τους θα είχε την ίδια κατάληξη αν συνεχιζόταν μετά από το πανεπιστήμιο και οι δύο έδωσαν αρνητική απάντηση.

«Δεν είμασταν αρκετά ώριμοι τότε», είναι η άποψη του Γιάννη, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «τότε θεωρούσαμε ότι όλος ο κόσμος ανοιγόταν μπροστά μας και θέλαμε να τον ζήσουμε σήμερα ωστόσο αξιολογούμε τα πράγματα λιγάκι διαφορετικά».

Η ιστορία της Μαρίας και του Γιάννη σαφώς και δεν είναι μία συνηθισμένη ιστορία. Χρειάζεται ωστόσο να είναι κάτι συνηθισμένο για να πει κανείς ότι είναι εφικτό;

Είναι το παραπάνω παράδειγμα μία μεμονωμένη περίπτωση ή τελικά κάτι το οποίο δεν λειτούργησε στο τότε μπορεί να έχει επιτυχία στο τώρα;

Εξαρτάται. Σαφώς και μία ιστορία σαν την παραπάνω δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που χώρισαν και ξαναβρέθηκαν μετά από περισσότερα ή λιγότερα χρόνια για να ξαναπιάσουν το νήμα της ιστορίας περίπου από εκεί που το άφησαν και σε αρκετές περιπτώσεις να το προχωρήσουν παραπάνω.

Προκειμένου ωστόσο κάτι τέτοιο να προχωρήσει και η επανασύνδεση να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο ουσιαστικό υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αν και σε θέματα τα οποία άπτονται στις σχέσεις των ανθρώπων τέτοιου είδους γενικεύσεις μπορεί τελικά να αποδειχθούν άτοπες, ιδιαίτερα σε σχέση με ένα θέμα το οποίο από τη φύση του παρουσιάζει δυσκολίες, οι δύο παρακάτω πιστεύουμε ότι ισχύουν σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό, θέτοντας ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μία επανασύνδεση μετά από χρόνια θα μπορούσε να είναι εφικτή.

Οι λόγοι και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο χωρισμός.

Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ένας επεισοδιακός χωρισμός κατά τη διάρκεια του οποίου είτε η μία πλευρά, είτε και οι δύο έχουν πληγωθεί δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την όποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν είναι σπάνια τα παραδείγματα κατά τα οποία η επανασύνδεση λαμβάνει χώρα προκειμένου το «θύμα» του προηγούμενου χωρισμού να πάρει θα λέγαμε το «αίμα του πίσω». Σε τελική ανάλυση αν ραγίσει το γυαλί ίσως και να ξανακολλήσει. Αν όμως έχει σπάσει σε χίλια κομμάτια πόσο αλήθεια εφικτό είναι αυτό;

Και οι δύο θα πρέπει να έχουν αλλάξει προσεγγίζοντας ο ένας τον άλλο περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Στην ιστορία που αναφέρθηκε παραπάνω τόσο η Μαρία όσο και ο Γιάννης βρέθηκαν μαζί έχοντας και οι δύο βγει μέσα από καταστάσεις οι οποίες τους άλλαξαν ριζικά. Πιθανόν ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί η ιστορία τους να είχε το ίδιο αίσιο τέλος καθώς η βιολογική ωρίμανση φέρνει μαζί της αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο κάθε άνθρωπος. Έτσι οι επιλογές που κάνουμε στο παρόν δεν είναι ίδιες με αυτές του παρελθόντος. Αυτός που έχει κανείς απέναντί του δεν είναι φυσικά κάποιος άλλος. Αντίθετα διατηρεί αρκετά γνώριμα χαρακτηριστικά εμπλουτισμένα ωστόσο με αυτά που φέραν μαζί τους οι καινούργιες εμπειρίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί μετά από χρόνια να φέρει δύο ανθρώπους πιο κοντά ή πιο μακριά. Σε μια περίπτωση επιτυχημένης επανασύνδεσης προφανώς τους φέρνει πιο κοντά.

Διάβασε το άρθρο: Οδηγός ευτυχισμένης σχέσης.