Skip to main content

Τι θα έλεγες να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες; Aν κινηθούμε πάνω σε αυτή την πεποίθηση, τότε οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτούς που αφήνουν και σε αυτούς που τους αφήνουν.

Αν ανήκεις στους δεύτερους και αν στο παρόν η καρδιά σου νιώθει ραγισμένη, τότε το πιο πιθανό είναι πως συναισθηματικά βρίσκεσαι σε μια κατάσταση παύσης και ταυτόχρονα βιασύνης να προχωρήσεις παρακάτω. Και ενώ πιθανόν το μυαλό σου να βρίσκεται σε σύγχυση, το μόνο που θα λάβουμε ως δεδομένο εδώ είναι το γεγονός πως η χαρά σου βρίσκεται κολλημένη στο χθες.

Το λεγόμενο ΄heartbreak’ μπορεί να έχει πολλές μορφές και ας παρουσιάζει σε όλες του τις εκδοχές το φαινόμενο του πόνου. Για κάποιους αυτός ο πόνος εξαφανίζεται δύσκολα και πάντα μοιάζει σαν να είναι το πιο δύσβατο εμπόδιο για να μεταπηδήσεις. Άλλοι το βιώνουν ως κάτι ακατόρθωτο, το οποίο έχει την δύναμη να βάλει το μυαλό και το σώμα σε μια τεράστια συναισθηματική δοκιμασία. Στη πραγματικότητα, αυτός ο πόνος επιστημονικά αποτελεί μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για όσους αισθάνονται πληγωμένοι.

Εάν ψάχνεις έναν (ή και περισσότερους) τρόπους για να δώσεις ένα τέλος στον πόνο που βιώνεις, αν θέλεις να προχωρήσεις και πρωτίστως να προχωρήσει η καρδιά σου μαζί με εσένα, τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε για εσένα. Παρακάτω θα βρει 8 τρόπους να επαναφέρεις την ‘καρδιά΄ σου στα ‘φυσιολογικά’ της.

1. Κλάψε

Ναι ακριβώς αυτό. Το κλάμα αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους ώστε να ξεπεράσεις οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις θλιμμένος. Μερικές φορές τα συναισθήματα μας συντρίβουν σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν ξεσπάσουν και αν δεν βρουν έναν τρόπο να βγουν προς την επιφάνεια, τότε είναι αδύνατο να θεραπευτεί η ρίζα του οποιουδήποτε προβλήματος. Κλάψε λοιπόν! ‘Αν το έχεις ανάγκη ξέσπασε! Θα σε βοηθήσει στα αλήθεια να επαναφορτιστείς και λίγο αργότερα θα μπορέσεις να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε μια σειρά.

2. Βρες έναν άνθρωπο – στήριγμα για να μιλήσεις

Μπορεί να ακούγεται κυνικό και σύνηθες μιας και σίγουρα το κάνεις ήδη. Η επιλογή όμως του κατάλληλου ανθρώπου και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή μπορεί να φανεί άκρως σημαντική για το αποτέλεσμα που θέλεις να λάβεις. Ανοίξου, μίλα ανοιχτά και εξέφρασε τα συναισθήματα σου σε εκείνον ή εκείνη που αλήθεια σε αγγίζει με τα λόγια και τις πράξεις του.

3. Συγχώρεσε και προχώρα παρακάτω

Εάν συνεχώς κρατάς μέσα σου όλα εκείνα τα δυσάρεστα συναισθήματα που σε ρίχνουν ψυχολογικά και τελικά σε στοιχειώνουν, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν πρόκειται να καταφέρεις να ξεπεράσεις τον πόνο που σου προκλήθηκε και δυστυχώς το σενάριο μια νέας αρχής θα συνεχίσει να μοιάζει για εσένα μακρινό. Άσε την αρνητικότητα του προσώπου και της κατάστασης που βίωσες μακριά και ξεκίνα να ζεις με την ελπίδα πως τα καλύτερα έρχονται και μάλιστα σε περιμένουν στην επόμενη γωνία. Γιατί όπως λένε και οι Άγγλοι φίλοι μας, love is just around the corner.

4. Κάνε πράγματα για τα οποία νιώθεις παθιασμένος/η

Ο ιδανικότερος τρόπος να ξεπεράσεις τον πόνο της απόρριψης, του χωρισμού, της απώλειας και γενικότερα της συναισθηματικής κατάρρευσης, είναι το να νιώθεις παραγωγικός. Μην επιτρέπεις άλλο στην ενέργεια σου να καταναλώνετε σε τοξικές σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα. Αντίθετα, προσπάθησε να αδράξεις την ημέρα και να κάνεις πράγματα τα οποία σε παθιάζουν και σε κρατούν σε εγρήγορση μέσα στη καθημερινότητα. Θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα θα καταφέρεις να αλλάξεις σελίδα, μη σου πω κεφάλαιο. Give it a try!

5. Bγες έξω με ανθρώπους που αγαπάς και σε κάνουν χαρούμενο

Ακόμη και αν εκείνος ή εκείνη σε πλήγωσε, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν πραγματικά το καλό σου. Αναζήτησε αυτά τα πρόσωπα, επέλεξε τα όσο εκείνα σου δείχνουν την αγάπη τους και προσπάθησε να βρεις την άνεση που ενδεχομένως σου λείπει, στη δική τους συντροφικότητα.

6. Ανακατασκεύασε την αυτοπεποίθηση σου, δουλεύοντας πάνω στον εαυτό σου

Η ώρα για να αναζητήσεις την αυτο-αγάπη που μερικές φορές σου στερείς θα είναι πάντα κατάλληλη και ιδανική. Μερικές φορές, χρειάζεται απλά μια μικρή δόση θέλησης για να επανακτήσεις την χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Όλα ξεκινούν την στιγμή που θα αποφασίσεις να κάνεις το καλύτερο για τον εαυτό σου, με απώτερο σκοπό να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου!

7. ‘Βυθίσου’ στη τέχνη

Τι θα έλεγες να αφιερώσεις λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο στο να δεις την αγαπημένη σου ταινία ή στο να διαβάσεις ένα βιβλίο του ενδιαφέροντός σου; ‘Aκου εκείνο το τραγούδι που σε ηρεμεί και εκείνο που σε κάνει να ξανά ερωτεύεσαι. Εσένα, εκείνον, εκείνη. Την ίδια την ζωή. Γιατί η ζωή κακά τα ψέματα αγαπητέ και αγαπητή μου, είναι από μόνη της η πιο όμορφη μορφή τέχνης. Δε συμφωνείς;

8. Επικεντρώσου σε όλα τα καλά που έχεις την χαρά να βιώνεις στο παρόν

Παρότι μπορεί την δεδομένη χρονική στιγμή να αισθάνεσαι ένα τεράστιο κενό και ένα φορτίο ή μία πληγή στη καρδιά σου, πρέπει να πιστέψεις σε όλα τα άλλα πράγματα που κυλούν ρόδινα για τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αισθανόσουν ευγνωμοσύνη. Γιατί να μην νιώθεις το ίδιο και τώρα λοιπόν; Τίποτα να μη θεωρείς δεδομένο, ακόμη και τα όσα ήδη κατέχεις στη ζωή σου, χρήζουν βελτίωσης. ‘Αλλωστε η ίδια η ζωή δεν είναι καν δεδομένη, πως είναι δυνατόν να είναι οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους;

Κλείνοντας θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πως η ζωή μονίμως κάνει κύκλους. Άλλοι κλείνουν οριστικά, άλλοι ανοιγοκλείνουν και κάποιοι εφάπτονται. Τι σημασία έχει όμως; Εφόσον κανείς μας δεν γνωρίζει τι κρατάει στα χέρια του το αύριο, σειρά έχει να τα ζήσουμε όλα, και αυτά που θα αρχίσουν και όλα εκείνα που θα τελειώσουν. Και αυτό είναι τελικά το συναρπαστικό της ζωής. Δε νομίζεις;

featured photo: unsplash.com/photos/akT1bnnuMMk