Skip to main content

Μη σε τρομάζει ο τίτλος. Μη σε φοβίζει η λέξη «μακριά». Ούτε η φυγή να σε φοβίζει. Υπάρχουν στιγμές που είναι η καταλληλότερη επιλογή. Ίσως και η μόνη επιλογή. Δε θα μιλήσω για τοξικούς ανθρώπους, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύω πως υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι. Υπάρχουν τοξικές καταστάσεις. Καταστάσεις που απλά χρειάζεται να πάρεις μία ανάσα και να απομακρυνθείς. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάς σε συνθήκες ακατάλληλες και ανθρώπους που δε σου φέρνουν χαρά. Δεν έχει σημασία εάν είναι ένας σύντροφος, μία φίλη ή κάποιος συνάδερφος. Μείνε μακριά από ανθρώπους που ρουφούν τη θετική σου ενέργεια.

#1 Παραπονιέσαι συχνά

Αν ξοδεύεις πολύ χρόνο αναλύοντας την κακή συμπεριφορά κάποιων, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να δράσεις και να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου.

#2 Δεν ελέγχεις τα συναισθήματά σου

Πολύ απλά νιώθεις απογοητευμένη από τη συμπεριφορά των άλλων και από τη δική σου απραξία, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού να κυριεύουν μυαλό και σώμα.

#3 Κατηγορείς κάποιον άλλον για τις επιλογές σου

Τον κατηγορείς όταν δεν κάνεις κάτι που θέλεις; Τον κατηγορείς ότι παρεμβαίνει στη ζωή σου και διαλύει τα σχέδιά σου; Τον κατηγορείς όταν είσαι δυσαρεστημένη με τη ζωή σου; Είμαστε οι δημιουργοί της ευτυχίας μας. Εάν κατηγορείς κάποιον άλλον για τη δυστυχία σου, η αδυναμία έχει κυριεύσει τη ζωή σου. Φύγε μακριά. Κάνε τις επιλογές σου.

#4 Έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση

Η μειωμένη αυτοεκτίμηση είναι κλασικό σημάδι μίας κακής σχέσης. Εάν κάποιος σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι αδύναμη και ανίκανη, σε προσβάλλει ή σε υποβαθμίζει, φύγε.

#5 Δεν περνάς καλά

Προστάτεψε την ψυχική και πνευματική σου υγεία. Μη σπαταλάς το χρόνο σου με ανθρώπους που δεν τον αξίζουν.

#6 Βουλιάζεις

Έχεις φτάσει στο σημείο να «πηγαίνεις με τα νερά» του άλλου για να έχεις την ηρεμία σου. ΟΧΙ

#7 Βρίσκεις παρηγοριά σε λάθος πράγματα

Υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ, κάπνισμα. Για σκέψου ξανά, πριν συνεχίσεις να καταστρέφεις το σώμα σου και την ψυχή σου.

#8 Επιβαρύνονται οι υπόλοιπες σχέσεις της ζωή σου

Φωνάζεις στον σύντροφό σου γιατί σε γέμισε αρνητική ενέργεια η φίλη σου ή ο συνάδερφος. Έχεις απορροφήσει την αρνητικότητά τους και απλά την απελευθερώνεις στους αγαπημένους σου. Δε θέλεις, πίστεψέ με.

#9 Δεν υπάρχουν υγιή όρια

Κάθε σχέση πρέπει να έχει. Θα σε χειραγωγήσουν, θα σε αφήσουν άφωνη και θα σε θεωρήσουν δεδομένη ξανά και ξανά. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, λες ότι δεν θα τους αφήσεις ποτέ να σου το κάνουν ξανά. Αλλά γνωρίζεις ήδη ότι απλώς λες ψέματα στον εαυτό σου. Είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουν να σε χειραγωγούν όσο δε θέτεις όρια.

#10 Σε κατηγορούν για τα προβλήματά τους

Γίνεσαι ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα προβλήματά τους και αρχίζεις να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου. Σε έχουν πείσει ότι είσαι υπεύθυνη για όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν στη ζωή τους.

#11 Μόνο παίρνουν

Παίρνουν όσα περισσότερα μπορούν από εσένα. Η λέξη «δίνω» απλά δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Παίρνουν, παίρνουν και μετά παίρνουν και λίγο περισσότερο.

#12 Σε κάνουν να πιστεύεις πως κάνεις λάθος συνεχώς

Κάνοντας αυτό, μπορούν να συνεχίσουν να σε χειρίζονται και να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να αισθάνονται ένοχοι για αυτό. Μην τους αφήνεις να είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία σου και τη ζωή σου.

#13 Σε παραπλανούν

Στρέφουν άλλα άτομα εναντίον σου. Σε κάνουν να σκέφτεσαι με έναν ορισμένο τρόπο για τον εαυτό σου. Το ψέμα, το κουτσομπολιό και η αλλοίωση των γεγονότων γίνονται οι κύριες τεχνικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Και δεν θα σταματήσουν έως ότου έχουν πλήρη εξουσία στην πραγματικότητα και τις σκέψεις σου.

#14 Σε υποτιμούν

Υποτιμούν τις σκέψεις σου, τις απόψεις σου, τις αποφάσεις σου, τις ικανότητές σου. Μην επιτρέπεις σε κανένα ανθρώπινο ον να το κάνει αυτό.

#15 Δεν αισθάνεσαι ευχάριστα κοντά τους

Όταν δεν αισθάνεσαι σωστά κοντά σε κάποιον, να θυμάσαι ότι υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και απομακρύνσου.

Μείνε μακρυά. Απομακρύνσου κι απελευθερώσου. Από όλα εκείνα που σε αλλοιώνουν, που σε κρατούνε πίσω, που θαμπώνουν τη ζωή σου. Κι αν για κάποιον λόγο δεν μπορείς να απομακρυνθείς μόνη σου, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.