Skip to main content

Η αξιοπρέπεια και ο χωρισμός δεν πάνε πάντα μαζί. Πολλές σχέσεις διαλύονται ξαφνικά, ενώ πριν έχει προηγηθεί ένα τοξικό κλίμα. Είναι ο σωστός τρόπος αυτός;

Μιλώντας για αξιοπρέπεια και χωρισμό θα πρέπει να δούμε αρχικά τι είναι η έννοια της αξιοπρέπειας, πως την πετυχαίνεις σε ένα δεσμό και γιατί είναι σημαντικό να την κρατήσεις ακόμα και στο τέλος.

Τι είναι η αξιοπρέπεια;

Είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας, καθώς αντανακλά τον σεβασμό πρώτα στον εαυτό σου και ύστερα στο άλλο άτομο. Η αξιοπρέπεια είναι να αποφεύγεις τα σκληρά και τοξικά λόγια, τις σκηνές ζηλοτυπίας, τους καβγάδες, τα ιπτάμενα πιάτα (ή άλλα αντικείμενα που έτυχε να ήταν κοντά) προς τον σύντροφο σου και να λύνεις κάθε πρόβλημα μέσα από τη συζήτηση και με ευγενικό τρόπο. Ο χωρισμός δεν είναι δικαιολογία να γίνει τίποτα από τα παραπάνω.

Είναι η αντιμετώπιση του άλλου ατόμου ως ίσο και ως ανθρώπινο ον και ο σεβασμός των περιστάσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβεις, γιατί σχετίζεται άμεσα με την εκτίμηση προς τον σύντροφο σου, αλλά και την αυτοεκτίμηση σου ως γυναίκα.

Πώς θα την πετύχεις; 

Η απάντηση είναι θέλοντας και προσπαθώντας

Αξιοπρέπεια έχεις μέσα στον δεσμό όταν σέβεσαι τον σύντροφο σου, του λες πάντα αλήθεια, δεν τον μειώνεις ακόμα και αν τσακωθήκατε πριν λίγο, δεν τον απατάς και γενικά τον εκτιμάς.

Μπορεί ο χωρισμός να σου είναι δύσκολος και να μην μπορείς να κρατηθείς ψύχραιμη, όμως τι φταίνε οι άνθρωποι γύρω σας; Μπορείτε να φύγετε απλά από τον συγκεκριμένο χώρο και να πάτε να κάνετε την τελευταία σας συζήτηση σε κάποιο μέρος μόνοι χωρίς να δίνεται δικαιώματα για σχολιασμό.

Δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι όλες τις λεπτομέρειες της ζωής σου στα social media ή να βγάζεις εκεί το δηλητήριο. Για παράδειγμα ο χωρισμός σας σου κόστισε, όμως γιατί πρέπει να το μάθουν οι διαδικτυακοί φίλοι σου;

Βλέπεις η αξιοπρέπεια βρίσκεται στα μικρότερα πράγματα, όμως έχει καθοριστικό ρόλο και είναι δομικό στοιχείο όλων των πετυχημένων σχέσεων.

Γιατί πρέπει να την κρατήσεις μέχρι το τέλος;

Γιατί είσαι αυτή που είσαι. Είναι κομμάτι της ταυτότητας και της ψυχοσύνθεσης σου. Ο χωρισμός είναι το τέλος ενός δεσμού, όχι όμως και του ατόμου που είσαι. Οφείλεις στον εαυτό σου ο χωρισμός να μην σε αλλάξει και να κρατήσεις τα στοιχεία του χαρακτήρα σου αναλλοίωτα.

Το τέλος μπορεί να έχει έρθει από καιρό, όμως εσύ δεν πρέπει να είσαι το άτομο που θα γυρίσεις να του πεις πως πήγαινες με άλλους τόσο καιρό ή να κάνεις εκδικητικό σεξ με όλους τους φίλους του ώστε να του κάνεις μεγαλύτερη ζημιά. 

Ο χωρισμός με αξιοπρέπεια σημαίνει πως γίνεται γρήγορα, χωρίς πολλά δράματα και δεν είστε αφορμή για να σας χαρακτηρίσουν σόου

Διατηρώντας την αξιοπρέπεια μετά τον χωρισμό

Όμως ο χωρισμός δεν είναι το τελευταίο στάδιο καθώς υπάρχει και συνέχεια στη ζωή σου. Ότι και να σου είπε ο πρώην σύντροφος σου, όσες φορές και να το μετανιώσατε, η αξιοπρέπεια είναι αυτό που θα σε κάνει να μείνεις σταθερή στην άποψη σου.

Οφείλεις στον εαυτό σου το καλύτερο και αυτό σημαίνει πως πρέπει να μένεις ανεπηρέαστη από όλες τις γύρω συνθήκες, να μην ρίξεις την αυτοπεποίθηση σου ή στην περίπτωση που έπεσε να την ανακτήσεις ταχύτητα

Ένας χωρισμός κοστίζει και στις δύο πλευρές, όμως αυτή που έχει δεθεί συναισθηματικά περισσότερο, πληγώνεται βαθύτερα. Πολλές φορές βρίσκεσαι εσύ σε αυτή την θέση και θα πρέπει να κάνεις την μεγάλη υπέρβαση να διαχειριστείς τα πάντα με ψυχραιμία σαν μία ώριμη, δυναμική και μοναδική γυναίκα που είσαι.

Η αξιοπρέπεια είναι το μόνο πράγμα που έχεις σε αυτές τις δύσκολες ώρες και θα δεις πως είναι αυτή που θα κρατήσει από το να του στείλεις ένα ερωτικό γράμμα, να τον πάρεις τηλέφωνο ή να πας να τον βρεις και να του πεις πως του συγχωρείς κάθε λάθος. 

Χωρισμός και συγχώρεση πάνε μαζί;

Η αξιοπρέπεια έχει μέσα της την έννοια της συγχώρεσης, όμως όχι με σκοπό να τα βρείτε πάλι, αλλά για να κάνει ευκολότερο τον αποχωρισμό. Βλέπεις ο χωρισμός σας μπορεί να έγινε λόγω ενός τρίτου προσώπου ή λόγω ενός μεγάλου καβγά.

Η συγχώρεση που θα προσφέρεις στον πρώην σύντροφο σου πηγάζει από την προσωπικότητα σου και την εσωτερική σου αρμονία. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα τον συγχωρέσεις για το λάθος του απέναντι σου, καθώς κατανοείς πως είναι αδύναμος σαν άνθρωπος, όμως ο χωρισμός είναι μονόδρομος καθώς δεν σου αξίζει ένας τέτοιος άνθρωπος στη ζωή σου.

Έτσι ο χωρισμός σου προσφέρει την ευκαιρία να πας μπροστά και να εξελιχθείς ως άτομο μέσα από μία μελλοντική σχέση με έναν άλλο άνθρωπο. Όμως πρόσεξε, η συγχώρεση δεν του δίνει καμία απολύτως δυνατότητα να ξαναμπεί στη ζωή σου και να συνεχίσει να την καταστρέφει με την δήθεν αγάπη του προς εσένα. Θυμήσου πως ο χωρισμός είναι αυτός που θα σε προστατέψει.

Τελικά θα μείνω μόνη;

Εάν κατάλαβες πως η αξιοπρέπεια είναι ο εγωισμός που θα σε οδηγήσει να είσαι μόνη, τότε έχεις καταλάβει λάθος. Ο χωρισμός είναι ένα μάθημα που διδάσκονται όλοι οι άνθρωποι ώστε να φτάσουν σε αυτό που θέλουν, την εύρεση του άλλου τους μισού.

Όχι δεν θα μείνεις μόνη, θα γίνεις όμως σοφότερη. Ο κάθε χωρισμός είναι και μία νέα συνολική εμπειρία που έρχεται να γράψει την προσωπική ιστορία σου. Να θυμάσαι πως η ιστορία γράφεται ένδοξα και η αξιοπρέπεια είναι το μόνο μέσω για να το καταφέρεις. Δεν θες να θυμάσαι καβγάδες, κλάματα και φωνές. Θες να θυμάσαι πως ο χωρισμός σου έγινε πολιτισμένα, σου κόστισε, χωρίς να σε πάρει από κάτω και τώρα είσαι σε μία εντελώς νέα φάση. Τώρα είσαι πιο κοντά στο να βρεις τον ιδανικό σύντροφο!