Skip to main content

Δεν είμαι σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι που είχαν σχέση μεταξύ τους, μπορούν να διατηρούν επαφές και μετά το χωρισμό.

Βασικά νομίζω πως είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν, ειδικά αν δεν τους ενώνουν κάποιοι πολύ σοβαροί λόγοι, όπως πχ τα παιδιά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αν ένας άνδρας και μια γυναίκα έχουν παιδιά δεν παύουν ποτέ να επικοινωνούν, καθώς μπορεί να έπαψαν να είναι ζευγάρι, όμως δεν θα πάψουν ποτέ να είναι γονείς.

Ο συνδετικός τους κρίκος είναι τα παιδιά. Αν όμως δυο πρώην δεν είναι γονείς, για πολλούς λόγους είτε ξεκόβουν αμέσως όταν χωρίσουν, είτε κάνουν fade out και απομακρύνονται. Οι περιπτώσεις που δυο πρώην σύντροφοι μένουν πραγματικά φίλοι μετά το χωρισμό είναι λίγες. Kαι πρέπει να είναι και οι δυο πλευρές διατεθειμένες να το κάνουν, μονόπλευρα δεν γίνεται.

Επίσης θεωρώ πως δεν μπορείς να αποκτήσεις φιλικές σχέσεις αμέσως μετά το χωρισμό σου

Οι πολιτισμένες σχέσεις και οι τυπικές επαφές μπορεί να παραμείνουν αν ο χωρισμός δεν είναι άσχημος, αλλά απέχουν πολύ από τη φιλία. Παράγοντες όπως ο νέος ή η νέα σύντροφος παίζουν μεγάλο ρόλο στο να μη διατηρήσει κάποιος σχέση με τον ή την πρώην καθώς οποιοσδήποτε πρώην αποτελεί μια μόνιμη απειλή. Οι νυν δεν θέλουν να βρίσκεται τριγύρω το παρελθόν του συντρόφου τους και το απαγορεύουν με όποιον τρόπο μπορούν. Σε περίπτωση λοιπόν που ο πρώην σου έχει προχωρήσει σε μια νέα σχέση και δεν επιθυμεί να έχει παρτίδες μαζί σου να ξέρεις πως σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ευθύνεται και το νέο πρόσωπο στη ζωή του που μάλλον νιώθει άβολα με εσένα.

Επομένως αρχικά, αν εσύ θέλεις να διατηρείς επαφές με τον πρώην σου και εκείνος όχι, πρέπει να ξέρεις ότι είναι πιο συνηθισμένη η δική του στάση-τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, όχι στη Σουηδία. Είτε επειδή ο ίδιος θέλει να σε ξεπεράσει και με το να σε βλέπει δεν μπορεί, είτε επειδή αν σε βλέπει δεν θα μπορεί να σε ξεπεράσει η νυν του, είναι κάπως αναμενόμενο να σου κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να έχετε επαφές. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να αναζητήσεις μέσα σου τους λόγους για τους οποίους εσύ επιθυμείς να διατηρήσετε επικοινωνία. Εννοώ πως γιατί μεν χωρίσατε, αλλά εξακολουθείς δε να τον θέλεις στη ζωή σου;

Είναι όντως ένας άνθρωπος που δεν θέλεις να χάσεις κρατώντας στον σαν φίλο, ασχέτως αν σαν ζευγάρι δεν λειτουργήσατε ή είσαι ακόμα ερωτευμένη μαζί του; Διότι είναι δυο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και η κάθε μια κρύβει από πίσω της ξεχωριστή ψυχοπαθολογία.

Προσωπικά έμεινα φίλη με κάποιους πρώην συντρόφους μου αλλά αυτό έγινε αρκετό καιρό μετά το χωρισμό μας και μόνο όταν η νυν σύντροφός τους δεν είχε πρόβλημα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ότι -νόμιζα πως- είχα μια φανταστική φιλία με έναν πρώην μου και τον επισκέφθηκα μάλιστα και στο εξωτερικό όταν έφυγε για να εργαστεί εκεί, όμως όταν εκείνος έκανε σχέση με μια νέα σύντροφο, του απαγόρευσε την παραμικρή επικοινωνία μαζί μου, παρόλο που ειλικρινά το ερωτικό μεταξύ μας είχε τελειώσει οριστικά.

Όσες ημέρες με φιλοξένησε στο σπίτι του δεν ανταλλάξαμε ούτε χειραψία

Εκείνος φυσικά το δέχθηκε και  η φιλία που είχαμε  αποδείχθηκε πως δεν ήταν και τόσο καταπληκτική τελικά, καθώς διαλύθηκε όχι επειδή είχαμε πρόβλημα εμείς, αλλά επειδή είχε πρόβλημα η νέα σύντροφος. Με άλλον πρώην μου αντιθέτως, διατηρώ επαφές επειδή τα βρίσκω άψογα με την νυν του.

Θέλω να καταλήξω, ότι και στις δυο περιπτώσεις που κράτησα ή όχι επαφές με κάποιον πρώην, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η επόμενη του κοπέλα. Εκείνος δεν νομίζω ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση να είχε πρόβλημα, το αντίθετο θα έλεγα, έβαλε όμως τα θέλω της νέας του συντρόφου μπροστά και τελικά έγινε ότι δεν είχε πρόβλημα να γίνει εκείνη. Όπως επίσης και στις δυο περιπτώσεις, το ερωτικό κομμάτι είχε τελειώσει μέσα μου και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Έχω πιάσει άλλες φορές τον εαυτό μου να θέλει να διατηρεί επαφές με κάποιον πρώην μόνο και μόνο επειδή ακόμα χτυπούσε η καρδιά μου και εκεί είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις λοιπόν μέσα σου: γιατί τον θέλεις ακόμα στη ζωή σου. Αν τον θέλεις ακόμα στη ζωή σου επειδή δεν τον έχεις ξεπεράσει, ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία. Και ίσως είναι και λανθασμένη.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να αποδεχθείς τα θέλω του άλλου

Αν εκφράσεις την επιθυμία σου να μιλάτε ή να βρίσκεστε αφού έχετε χωρίσει και δεν το επιθυμεί, μην επιμείνεις, αλλά δείξε σεβασμό. Μπορείς να τον ρωτήσεις το λόγο, αλλά μην είσαι απολύτως σίγουρη ότι θα σου πει την αλήθεια. Δεν είναι κανείς πρώην μας υποχρεωμένος να μας κρατήσει στη ζωή του, ούτε να μας πει τον λόγο. Αντιθέτως, αν είναι και εκείνος στην ίδια cool φάση και θέλει να κρατήσει μια ανθρώπινη επαφή μαζί μας, αυτό έχει αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει.

Το μόνο που δεν μπορούμε να υπογράψουμε με βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή έστω για λίγο, η καρδιά μας μπορεί να χτυπήσει λίγο πιο δυνατά, γιατί οι παλιές αγάπες όταν δεν πάνε στον παράδεισο, κάνουν παρέα.

featured photo: @vkstudio