Skip to main content

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, ειδικά αν αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Καλώς ή κακώς η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί και όταν δεν υπάρχει συμβατότητα στο ζευγάρι τα πράγματα δυσκολεύουν. Επειδή λοιπόν μπορεί να θέλεις να χωρίσεις αλλά να το κάνεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται εμείς σου δίνουμε μερικά βήματα να ακολουθήσεις για να πετύχεις έναν υγιή χωρισμό.

Παραδέξου τα δικά σου λάθη

Πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν τα έκανες όλα σωστά μέσα στη σχέση. Πρέπει να καθίσεις και να δεις τα λάθη σου, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φταίει μόνο το ταίρι σου για τα στραβά της σχέσης σας. Όταν λοιπόν βρεις τη δική σου ευθύνη, θα κάνεις αυτόματα τα πράγματα πιο εύκολα και για εσένα και για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.

Δώστε χρόνο ο ένας στον άλλον

Και χώρο. Πάντοτε σε έναν χωρισμό υπάρχει αυτή η ανάγκη ώστε και οι δύο να βγουν από τη σχέση και να γίνουν παρατηρητές. Να δείτε δηλαδή με μία πιο αντικειμενική ματιά τι συνέβη και πως φτάσατε ως εδώ. Αυτή η διαδικασία είναι κάτι που μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει και μήνες ή και χρόνια μετά τον χωρισμό σας. Όσο μεγαλώνετε και γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας, θα είστε σε θέση να δείτε πιο ξεκάθαρα παλιές σας συμπεριφορές.

Σεβαστείτε την κατάσταση

Ο σεβασμός είναι τόσο σημαντικός κατά τη διάρκεια του χωρισμού, όσο είναι και κατά τη διάρκεια της σχέσης. Είναι ένας άνθρωπος που αγάπησες και σε έναν βαθμό δέθηκες μαζί του. Γιατί λοιπόν να υπάρξουν ασέβεια και προσβολές επειδή τελείωσε; Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει θυμός και το κλειδί εδώ είναι το πρώτο βήμα που προαναφέραμε.

Διαχειριστείτε τον θυμό και μην παίζετε το παιχνίδι των ευθυνών

Ο ένας θυμώνει με τον άλλον θεωρώντας ότι μόνο ο άλλος φταίει για αυτό που συμβαίνει. Μία σχέση όμως χρειάζεται δύο για να δημιουργηθεί και να προχωρήσει. Αν λοιπόν δεν αποδεχτεί καθένας τα λάθη του, θα θυμώνει με τον άλλον ρίχνοντάς του την ευθύνη που δεν μπορεί ο ίδιος να πάρει για τον εαυτό του.

Αποδεχτείτε ότι η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή

Μπορεί να αγαπιέστε αλλά ο καθένας να έχει άλλα όνειρα για τον εαυτό του. Μερικές φορές λοιπόν πρέπει απλώς να αποδεχτείς ότι το να αγαπιέστε δεν είναι από μόνο του αρκετό. Υπάρχουν παράγοντες, τόσο εσωτερικοί, όσο και εξωτερικοί, τους οποίους δεν μπορείς να ελέγξεις.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να λυπηθεί

Βλέπω πολλούς ανθρώπους που με το που χωρίσουν ψάχνουν το επόμενο ταίρι προκειμένου να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο τη στεναχώρια τους. Αυτό δεν είναι ότι πιο λειτουργικό μπορεί να κάνει κάποιος. Δεν μιλάω βέβαια για τις περιπτώσεις που όντως έτυχε να γνωρίσεις έναν άνθρωπο μετά τον χωρισμό σου τον οποίο ερωτεύτηκες από εκεί που δεν το περίμενες. Μιλάω για τις περιπτώσεις όπου επίτηδες ψάχνεσαι για να ξεχαστείς.

Η συμπεριφορά αυτή σε κάνει να απομακρύνεσαι από τα συναισθήματά σου και να δημιουργείς στον εαυτό σου τη ψευδαίσθηση ότι είσαι μια χαρά. Ωστόσο, η καταπίεση των συναισθημάτων ποτέ δεν βγαίνει σε καλό. Για αυτό δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να ιαθεί από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που είναι απόλυτα λογικό να νιώθει.

Μην δίνετε ψεύτικες ελπίδες ο ένας στον άλλον

Αυτό συμβαίνει ειδικά με ανθρώπους οι οποίοι, από δικές τους ανασφάλειες, φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Έτσι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στο πρώην ταίρι τους ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον του σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να προχωρήσουν. Έτσι δημιουργούν μία δικλίδα ασφαλείας καθαρά από φόβο και εγωισμό.

Αντιληφθείτε ότι η αγάπη σας υπήρχε και άξιζε

Όποιος και αν είναι ο λόγος που χωρίσατε, υπήρξε αγάπη μεταξύ σας οπότε μην τα γειώνεις όλα. Το ότι χωρίσατε δεν σημαίνει πως η αγάπη σας δεν ήταν αληθινή. Σημαίνει απλώς πως δεν ήταν αρκετή για να σας κρατήσει μαζί.

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου στο ότι μπορεί να βρει ξανά την αγάπη

Πολλές φορές οι άνθρωποι πληγώνονται τόσο πολύ από έναν χωρισμό που θεωρούν πως δεν αξίζει να ξανά αγαπήσουν. Έτσι κλείνονται συναισθηματικά και ασχολούνται κυρίως με το εαυτό τους. Με αυτό τον τρόπο όμως γίνονται συναισθηματικά μη διαθέσιμοι. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν λειτουργικές σχέσεις. Έτσι μένουν μόνοι τους ή συμβιβάζονται με σχέσεις που δεν είναι υγιής επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση που έχουν δημιουργήσει, ότι δεν αξίζει να ξανά αγαπήσουν.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε μπες σε μία διαδικασία να επεξεργαστείς την προηγούμενη σχέση σου. Ευχαρίστησε και τον εαυτό σου και τον άλλον για όλα τα όμορφα και συγχώρεσε με τον ίδιο τρόπο για όλα τα άσχημα. Μόνο τότε θα πετύχεις έναν υγιή χωρισμό, ακόμα και αν το κάνεις μήνες μετά το τέλος της σχέσης σου. Θεράπευσε τον εαυτό σου για να προχωρήσεις. Θυμήσου πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι και όλες οι καταστάσεις το ίδιο. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις.

featured photo: www.elements.envato.com / bialasiewicz