Skip to main content

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι:

Φανταστείτε ότι μπαίνετε σε ένα μπαρ. Μετά από λίγη ώρα συζήτησης  με τον μπάρμαν, σας προσφέρει την ευκαιρία να πιείτε δωρεάν αν βρείτε τη σωστή απάντηση στην ερώτηση του.

Σας δείχνει 3 τυχαίους άντρες στο μαγαζί και σας ρωτάει ποιος έχει την περισσότερη αυτοπεποίθηση, κρίνοντας μόνο και μόνο από την εμφάνιση. Αν απαντήσετε σωστά, τότε θα έχετε κέρασμα.

Ο μπάρμαν σας προειδοποιεί ότι η απάντηση δεν είναι προφανής και στην πραγματικότητα όποιος άλλος έπαιξε αυτό το παιχνίδι έδωσε λάθος απαντήσεις.

Ας δούμε όμως του θαμώνες που σας υπέδειξε:

Ο Άντρας Α φοράει ένα ακριβό ιταλικό κουστούμι και ρολόι Rolex. Φαίνεται πολύ κομψός και περιβάλλεται από μια κουστωδία θαμώνων που τον χαζεύουν. Τα πάντα πάνω του μαρτυρούν το υψηλό κοινωνικό του status. Ο μπάρμαν εξηγεί, «Ο τύπος είναι διευθυντικό στέλεχος και μέτοχος εταιρείας. Ο όμιλος που διοικεί αξίζει εκατομμύρια, ενώ κάνει τα καλύτερα φιλανθρωπικά gala».

Ο Άντρας Β συνομιλεί με δύο πανέμορφες γυναίκες. Είναι κοινωνικός, περιγραφικός και φασαριόζος και οι γυναίκες τον λατρεύουν. Έχει φυσική επαφή μαζί τους και χορεύει, ενώ αυτές χαζογελάνε και δε σταματούν να χαμογελάνε. «Ο τύπος αυτός είναι πολύ κοινωνικός με τις όμορφες γυναίκες. Είναι πολύ πνευματώδης και ξέρει πάντοτε τι να πει. Κάθε φορά φεύγει και με διαφορετική κοπέλα από το μαγαζί».

Ο Άντρας Γ ακουμπάει με την πλάτη στον τοίχο. Φοράει ένα απλό Τ – shirt και τζιν. Πίνει χαλαρά το ποτό του και ατενίζει το χώρο. Δε μιλάει με κανένα και κανείς δε μιλάει σε αυτόν αντίστοιχα. «Ο τύπος αυτός είναι προγραμματιστής. Είναι σιωπηλός και μοναχικός. Σπάνια τον έχω δει να μιλάει με άλλους».

Ο μπάρμαν σας κοιτάει και σας ρωτάει, «Λοιπόν, ποιος έχει την περισσότερη αυτοπεποίθηση από τους τρεις? Ο κύριος Status symbol, ο κύριος Κοινωνικός ή ο κύριος Μοναχικός»?

Αν επιλέξετε μεταξύ του Α και του Β, τότε κάνετε λάθος. Ακόμα και τον Γ να επιλέξετε, πάλι λάθος θα κάνετε.

Η σωστή απάντηση είναι…. Κανένας!

Επειδή ο Άντρας Α είναι επιτυχημένος, δε σημαίνει αυτόματα ότι έχει και αυτοπεποίθηση. Αυτό γιατί βασίζεται στο status του και στα επιτεύγματα της εταιρείας του. Τι θα γίνει αν αύριο η εταιρεία του πέσει έξω?  Όλο αυτό θα εξαφανιστεί.

Είναι πολύ πιθανό, ο Άντρας Α να ντύνεται εντυπωσιακά για να επιδείξει την αξία του, καθώς είναι ανασφαλής χωρίς την επιβεβαίωση. Ίσως νιώθει ότι οι άνθρωποι γύρω του τον συμπαθούν γι’ αυτά που μπορεί να προσφέρει.

Η αυτοπεποίθηση που είναι χτισμένη σε υλικά αγαθά δεν είναι και πολύ στιβαρή εν τέλει.

Τι συμβαίνει με τον Άντρα Β όμως? Λογικά έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, έτσι? Είναι πολύ γόης με τις γυναίκες. Αυτό είναι υπέροχο, αν είναι αυτό που φαίνεται να είναι. Αλλά τι συμβαίνει αν όλο αυτό είναι μια θεατρική παράσταση? Μήπως βάζει μια μάσκα και προσποιείται ότι είναι κοινωνικός, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανασφαλής και απλά έχει μάθει απέξω λόγια και κινήσεις για να ξεκινήσει κανονικές συζητήσεις?

Μήπως αισθάνεται αποτυχημένος αν δε ρίξει κάθε γυναίκα στην οποία κάνει κίνηση?

Κυνηγάει την επιβεβαίωση κάθε βράδυ, αλλά είναι μίζερος καθώς κανείς δε γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι. Βασίζει την πραγματική του αξία στο απρόσωπο σεξ, το οποίο ποτέ δεν τον γεμίζει, ούτε καλύπτει τη μοναξιά του.

Όσο για τον Άντρα Γ, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μοναχικός και δεν θέλει να συνομιλεί με τους άλλους. Πιθανότατα είναι τρομοκρατημένος με την ιδέα της συζήτησης με άλλους ανθρώπους, ή της απόρριψης του από αυτούς.

Μήπως όμως δεν είναι πραγματικά αντικοινωνικός? Ίσως χώρισε πρόσφατα και δεν ψάχνει για σχέση αυτή τη στιγμή. Ίσως έρχεται στο μπαρ για να απολαύσει το αγαπημένο του κοκτέιλ. Ίσως έχει κοπέλα και απλά θέλει να έρθει στο μπαρ μετά τη δουλειά για να χαλαρώσει και να ακούσει λίγη μουσική. Δε χρειάζεται να μιλήσει με κάποιον επειδή είναι χαρούμενος. Είναι ανοιχτός στις συζητήσεις, αλλά είναι χαρούμενος που αράζει μόνος του. Περνάει όμορφα, χωρίς να χρειάζεται να εντυπωσιάσει άλλους ανθρώπους.

Κάθε ένας από αυτούς τους άντρες μπορεί να έχει ή όχι αυτοπεποίθηση. Σημασία δεν έχει πως είναι ντυμένοι, που δουλεύουν, τι ξέρουν ή πως συμπεριφέρονται δημόσια. Σημασία έχει το πως αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, την αξία τους και τις πραγματικές τους προθέσεις πίσω από αυτές τις συμπεριφορές.

Έτσι, οι πραγματικές ερωτήσεις είναι

  • Ποιος είναι πραγματικά ο εαυτός του και ποιος προσποιείται?
  • Ποιος αγαπάει τον εαυτό του και ποιος αποζητά την επιβεβαίωση από τους άλλους?
  • Ποιος κάνει αυτό που πραγματικά θέλει και ποιος κάνει αυτό που θέλουν οι άλλοι?

Μόνο ο ευάλωτος και ευαίσθητος άντρας που δεν ντρέπεται για τον εαυτό του έχει την αληθινή αυτοπεποίθηση!