Skip to main content

Η απιστία δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής. Αν και στις μέρες μας φαίνεται να έχει αυξητική τάση – ιδιαίτερα σε σχέση με το γυναικείο πληθυσμό –  δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της σύγχρονης κοινωνίας.

Ποιοι είναι οι λόγοι ωστόσο για τους οποίους κανείς αθετεί την πίστη του στο σύντροφό του;

Έρευνες της ψυχολογίας οι οποίες πραγματοποιούνται δείχνουν να καταλήγουν στο εξης συμπέρασμα:

Ο λόγος για τον οποίο κανείς αναζητάει την «αγκαλιά» ενός τρίτου προσώπου είναι για να καλύψει εκείνα τα σημεία τα οποία δεν τον ικανοποιούν μέσα στη σχέση του.

Το παραπάνω αποτελεί επί της ουσίας κοινό γνώρισμα για τους άνδρες και τις γυναίκες σε σχέση με την απιστία και την ψυχολογία τους. Ωστόσο, οι βαθύτεροι λόγοι που ωθούν τα δύο φύλα σε αυτή τη συμπεριφορά διαφέρουν.

Ποια είναι λοιπόν η ψυχολογία της απιστίας για τους άνδρες και τις γυναίκες;

Η Ψυχολογία της Απιστίας στους Άνδρες

Η ανδρική φύση ανέκαθεν ήταν συνεδεμένη με τις έννοιες της κυριαρχίας, της δύναμης και της κατάκτησης. Ο ενστικτώδης αυτός προσανατολισμός δεν μπορεί πάντα να ταιριάξει με έννοιες όπως μία μακροχρόνια σχέση ή ένα γάμος. Η έννοια της δέσμευσης περιορίζει εκ των πραγμάτων την αρσενική φύση που θέλει τον άντρα κυνηγό και με διεκδικιτική ψυχολογία.

Η επιτυχία σε σχέση με το αντίθετο φύλο δύναται να θεωρηθεί ως συνώνυμο της δύναμης.

Το παραπάνω χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συγκριτικά με τις γυναίκες οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τα οποία βιώνουν, τους κάνει να είναι περισσότερο οι άνδρες είναι επιρρεπείς στην απιστία.

Προκειμένου αυτό να γίνει περισσότερο κατανοητό ας δούμε το ένα παράδειγμα. Ένας άντρας νιώθει πιεσμένος σε κάποιο κομμάτι της ζωής του και η ψυχολογία του είναι πεσμένη. Η πίεση αυτή δεν είναι απαραίτητο ότι προέρχεται ξεκάθαρα από τη σύντροφό του. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα των απαιτήσεων στον εργασιακό του χώρο.

Το συναίσθημα το οποίο βιώνεται σπάνια θα εκφραστεί με τρόπο ξεκάθαρο. Με δεδομένες τις υψηλές προσδοκίες τις οποίες προτάσσει η σύγχρονη κοινωνία σε σχέση με το ανδρικό φύλο, η πίεση είναι δυνατόν να επιδράσει στον ψυχολογικό κόσμο του.

Κάνοντάς τον άνδρα να αισθανθεί ανεπαρκής.

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες η απιστία επιβεβαιώνει την αξία του άντρα ως αρσενικό κάνοντάς τον να αισθανθεί καλύτερα στην ψυχολογία.

Φυσικά τα πράγματα είναι κατά πολύ περισσότερο ξεκάθαρα στην περίπτωση που νοιώθει είτε παραμελημένος από τη σύντροφό του είτε ανεπαρκής σεξουαλικά. Σε μια τέτοια περίπτωση μέσω της απιστίας κερδίζει άμεση ψυχολογική ενίσχυση με την επιβεβαίωση της φύσης του ως κυρίαρχο αρσενικό.

Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, ακόμα και άντρες που συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις, δεν έχουν στην πραγματικότητα τη διάθεση να χωρίσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική σε μεγάλο βαθμό η σκέψη και παράλληλα επιθυμία να είχε η σύντροφός τους τα στοιχεία εκείνα της ερωμένης τους. Τα στοιχεία που θεωρούν ελκυστικά ή ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους όπως για παράδειγμα ο θαυμασμός και στοιχεία ψυχολογίας που φέρουν θετικά αποτελέσματα.

 

Η Ψυχολογία της απιστίας στις Γυναίκες

Τα ποσοστά των γυναικών που υποκύπτουν στον πειρασμό της απιστίας αυξάνονται κατά πολύ στις ηλικίες των 30 με 40 ετών φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με αυτά των αντρών. Αυτό είναι κάτι που κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Η γυναικεία ψυχολογία – σε σχέση με την αντρική μοιάζει πολύ περισσότερο ταιριαστή στο ρόλο της μέσα σε μία σχέση, γεγονός που δίνει στη γυναίκα τη δυνατότητα να εκφράζεται πιο εύκολα μέσα σε αυτή. Τα μικρότερα ποσοστά απιστίας σε γενικότερο επίπεδο συνηγορούν ως προς το παραπάνω γεγονός εστιάζοντας το φαινόμενο κυρίως στις προαναφερθείσες ηλικίες.

Εύλογα από αυτό προκύπτει το ερώτημα :

γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχει κάτι, και αν ναι τι είναι αυτό που οδηγεί ένα μεγάλο μέρος μίας συγκεκριμένης ηλικιακά ομάδας γυναικών πιο κοντά στην απιστία;

Είναι χαρακτηριστικό για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας να αναζητάνε περισσότερο την προσοχή και την τρυφερότητα. Εν μέρει εξαιτίας αυτού η συγκεκριμένη δεκαετία κρύβει μεγαλύτερο  κίνδυνο για μία γυναίκα να νοιώσει παγιδευμένη στην καθημερινότητα του γάμου της κι ανασφαλής. Ακόμα και μία ζωή η οποία εξωτερικά μπορεί να φαίνεται ιδανική, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι βαρετή για αυτή.

Σπάνια μία γυναίκα θα απιστήσει για ξεκάθαρα σεξουαλικούς λόγους.

Συνήθως μέσα από μία απιστία καλύπτει τόσο τις σεξουαλικές και ψυχολογικές όσο και τις συναισθηματικές της ανάγκες. Έτσι στην περίπτωση που θα νοιώσει παραμελημένη είναι πολύ εύκολο να απιστήσει. Ιδιαίτερα σε μία ηλικία κατά την οποία οι συναισθηματικές της ανάγκες μοιάζουν μεγαλύτερες.

Διάβασε περισσότερα για την γυναικεία απιστία.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απιστία – από όποιο φύλο κι αν πραγματοποιείται, συνδέεται με το γεγονός ότι το άτομο το οποίο την πράττει ψάχνει με αυτό τον τρόπο κάτι το οποίο του λείπει σε σχέση με τον/την σύντροφό του.

Σε ψυχολογικό επίπεδο για τις γυναίκες πηγάζει κυρίως σε σχέση με την κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών – μία γυναίκα που απιστεί είναι πολύ πιο πιθανό να διαλύσει τη σχέση ή το γάμο της, και για τους άντρες λειτουργεί πρωταρχικά σε σχέση με την επιβεβαίωση της αρσενικής τους ταυτότητας.

Η πιθανότητες και για τα δύο φύλα αυξάνονται σε βάθος χρόνου μίας σχέσης.

Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι καθώς η σχέση προχωράει αλλάζει τόσο ο τρόπος με τον οποίο βλέπει κανείς τον σύντροφό του.  Τον ίδιο τον εαυτό του μέσα σε αυτή. Έτσι δημιουργούνται καινούργιες ανάγκες στην ψυχολογία του ατόμου. Ανάγκες οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτονται. Με αυτόν τον τρόπο το έδαφος για μία πιθανή απιστία υπό τις κατάλληλες συνθήκες αρχίζει να δημιουργείται.