Ελεύθερη σχέση: Πότε την έχεις και ποια τα όρια της;

Η ελεύθερη σχέση είναι ένας ιδιαίτερος τύπος ερωτικής επαφής, με μία σχετική αποκλειστικότητα. Είναι κάτι όμως που σε καλύπτει και αν ναι πότε την κάνεις;

Τις περισσότερες φορές η ελεύθερη σχέση ταυτίζεται με το σεξ σε συχνότητα, αλλά και την δυνατότητα να υπάρχουν άλλα πρόσωπα χωρίς ζήλιες και καυγάδες.

Πρόκειται για μία σύμβαση που λέει «περνάμε καλά, χωρίς πολλά πολλά». Πρόκειται για ένα μοντέλο που κρατάς το σεξ με κάποιον ή κάποια, χωρίς όμως την αποκλειστικότητα και τη δυνατότητα να υπάρχουν παραπάνω απαιτήσεις.

Τις περισσότερες φορές είναι μία τοξικότητα για το ένα άτομο, καθώς αποτελεί σιωπηλή αποδοχή και πάντα υπάρχουν ζητήματα ζήλιας.

Πως λειτουργεί; 

Μετά το καλό σεξ κάποια άτομα θέλουν σταθερότητα και παραπάνω δικαιώματα στο σώμα και τη ζωή ενός άλλου ατόμου, χωρίς όμως να υπαναχωρήσουν από τις ελευθερίες τους.

Σίγουρα μία σχέση δεν είναι μόνο σεξ, ούτε και καταπίεση, αλλά το μοντέλο της ελεύθερης σχέσης δεν πετυχαίνει τον σκοπό του. 

Έτσι όταν γίνει η δύσκολη ερώτηση για το μέλλον ή το τι έχουν δύο πρόσωπα, αυτός που είναι λιγότερο δεμένος προφασίζεται διάφορους λόγους και προτείνει την ελεύθερης σχέση.

Έτσι σου λέει μπορείς και μπορώ να κάνω σεξ με όποιον θέλω, χωρίς όμως να θεωρηθεί απάτη. Εμείς θα βρισκόμαστε σαν ζευγάρι, αλλά αν προκύψει κάτι άλλο δεν έχω την υποχρέωση να το αρνηθώ. Όμως στο ερωτικό θα έχεις κάποια παραπάνω προσοχή και προτεραιότητα.

Αυτό ακριβώς είναι λοιπόν η ελεύθερη σχέση, σεξ με ταμπέλα «όχι σεξ».

Γιατί την αποδέχεται κάποιος;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από συντροφικότητα. Εκεί πάνω λοιπόν ο ένας πατάει και προσφέρει συναισθήματα, με τη δυνατότητα όμως να υπάρχουν και άλλες σωματικές απολαύσεις.

Ναι αυτός που την προτείνει τις περισσότερες φορές έχει συναισθήματα, όμως δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει κάτι παραπάνω για να τα ικανοποιήσει. Το άτομο που την αποδέχεται ξέρει πως έχει επιλογή ανάμεσα στον συμβιβασμό και το τίποτα. 

Έτσι λοιπόν επιλέγει την ελεύθερη σχέση για να έχει ναι μεν το σεξ, αλλά και την ελπίδα πως στο μέλλον θα εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό.

Μέσα στην ελεύθερη σχέση πολλές φορές υπάρχουν πολλά παράπονα, αλλά καταπίνονται και έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα και οι μεγάλες απογοητεύσεις.

Πότε είναι κακή;

Η ελεύθερη σχέση γίνεται μία τοξική κατάσταση με καλό σεξ τις φορές που ένα από τα δύο άτομα είναι πολύ ερωτευμένα. 

Σε αυτή τη φάση το σεξ είναι ο μόνος σύνδεσμος που δεν επιτρέπει να καταρρεύσει το οικοδόμημα. Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη και καλή απόφαση να μην διεκδικείς πράγματα. 

Θα πρέπει να τερματίζεται όταν βλέπεις πως η ελεύθερη σχέση είναι κάτι που σου δημιουργεί περισσότερο άγχος και απογοήτευση, από το περιστασιακό σεξ.

Πότε είναι καλή;

Η καλή ελεύθερη σχέση υπάρχει και είναι ανάμεσα σε ώριμα και ειλικρινή άτομα που ξέρουν τι θέλουν και τι μπορούν να προσφέρουν. Αν και είναι μία μορφή τίμιου συμβιβασμού, μερικές φορές η ελεύθερη σχέση δεν είναι μόνο σεξ, αλλά εκτίμηση, χωρίς τη δυνατότητα να προσφέρει κάποιος από τους δύο κάτι παραπάνω.

Για παράδειγμα η ελεύθερη σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε άτομα που κάνουν πολλά ταξίδια ή δεν έχουν κοινό τόμο διαμονής. Σίγουρα το σεξ είναι κάτι που δεν πρέπει να στερείτε ο άνθρωπος για μεγάλο διάστημα και έτσι μπορεί να το αναπληρώνει με άλλα πρόσωπα. Αυτή είναι η βαθιά φιλοσοφία της ελεύθερης σχέσης.

Ελεύθερη σχέση και άλλος δεσμός

Δυστυχώς αρκετές περιπτώσεις ελεύθερης σχέσης είναι μία μορφή απάτης για έναν άλλο δεσμό. Το καλό σεξ, η επικοινωνία και ο φόβος του δεσμευμένου να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής του είναι αφορμές να προταθεί η ελεύθερη σχέση.

Αυτή είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχουν θύματα και το σεξ δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος κάποιων άλλων. 

Τώρα που ξέρεις επίλεξε με συνέπεια, σοβαρότητα και ωριμότητα την ερωτική σου κατάσταση. 

Couple Goals Team
Couple Goals Team
Η συντακτική ομάδα του couplegoals.gr αποτελείται από ειδικούς σε ζητήματα σχέσεων και spin doctors του έρωτα. Στόχος τους είναι να προσφέρουν χρήσιμες απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα και απορίες γύρω από τις σχέσεις, αλλά και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να μετατρέψετε την Ντροπή σε Αυτοπεποίθηση...

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να κάνεις σχέση

Οι σχέσεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές, συναρπαστικές, ευχάριστες αλλά μπορούν επίσης να είναι αγχωτικές, περίπλοκες και γεμάτες προκλήσεις. Για αυτό εάν τώρα ανακαλύπτεις σιγά-σιγά...

Λες και δεν αρκούσαν τα red flags στις σχέσεις τώρα έχουμε και τα κίτρινα, τα πράσινα και τα πορτοκαλί σημάδια

Τα red flags μίας σχέσης εμφανίζονται συνήθως –και ευτυχώς- αρκετά νωρίς, απλώς επιλέγουμε να τα αγνοήσουμε. Τα όρια δυστυχώς όταν είσαι ερωτευμένος/η είναι θολά...

Τι είναι η υπερσεξουαλικότητα και πώς θα την αναγνωρίσεις

Η υπερσεξουαλικότητα είναι επίσης γνωστή ως ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς, ή συνηθέστερα, εθισμός στο σεξ. Όταν ένα άτομο έχει εμμονή με το σεξ, τις...

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν απλά δεν του αρέσεις

Το "This is not that into you" θα είναι πάντα η πιο επίκαιρη ταινία. Για όλες τις φορές που πίστεψες ότι του αρέσεις, αλλά...

Γιατί δεν πρέπει να συμβιβαστείς σε μια σχέση που δεν σε γεμίζει

Είναι πολλές φορές που νιώθουμε πως είμαστε σε μια σχέση η οποία σε πολλά επίπεδα δεν μας καλύπτει αλλά ταυτόχρονα δεν παίρνουμε την απόφαση...

Να αγαπάς ή να αγαπιέσαι τελικά;

Πες μου πως δεν είμαι η μόνη που αιώνια θα αναζητώ απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Πες μου επίσης πως δεν είμαι η μόνη...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]