Skip to main content

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Μάθε πως μπορείς να την νικήσεις εύκολα και να αποκτήσεις ξανά τον δυναμικό σου εαυτό.

Υπάρχουν μέρες που δεν θες να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις έλλειψη δυναμισμού; Θεωρείς ότι έχεις χάσει τον έλεγχο της ζωής σου και πως όλα βαίνουν προς τη ματαιότητα;

Τότε να ξέρεις πως έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση και σταδιακά η κατάθλιψη σου χτυπάει την πόρτα.

Έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις πως θα νικήσεις την χαμηλή αυτοπεποίθηση σου και θα γίνεις ξανά ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, παίζοντας στο έργο που εσύ έγραψες το σενάριο.

Τι είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Πριν λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζεις τη φύση και τις αιτίες του σύμφωνα με την λογική. 

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι ουσιαστικά μία κατάσταση που σε κρατάει μακριά από την εκπλήρωση των στόχων σου. 

Τη βιώνεις ως εμπόδιο και έλλειψη θάρρους. Είναι όλες αυτές οι σκέψεις που κάνεις και βλέπεις στα μάτια σου τα σενάρια αποτυχίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν πάνω σου. 

Εάν σκεφτείς λίγο καλύτερα όμως, δεν είναι τίποτα παραπάνω από φόβος που βρίσκει διαφυγή και μετουσιώνεται σε κάτι διαφορετικό, δηλαδή την χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Γιατί την αντιμετωπίζεις;

Είναι απόλυτα φυσικό και την αντιμετωπίζει μία τεράστια μερίδα ανθρώπων, όμως πρέπει να καταλάβεις πως πρόκειται για φάση και όχι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση έχει δύο λόγους ύπαρξης. Το αίσθημα του γενικευμένου φόβου και τις επίπονες αναμνήσεις αποτυχίας.

Το αίσθημα του γενικευμένου φόβου, είναι η ανασφάλεια, το άγχος και έλλειψη θάρρους που προβάλουν σε κάθε εγχείρημα σου. Εδώ πρόκειται για κάτι πολύ ψυχαναλυτικό που πρέπει να δεις γιατί υπάρχει μέσα σου. Η απάντηση που θα πάρεις, είναι πως δεν άφησες το Εγώ σου να αναπτυχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβληθεί στα καταπιεστικά στοιχεία της προσωπικότητας σου τα οποία λειτουργούν αυτορρυθμιστικά.

Οι επίπονες αναμνήσεις αποτυχίας, από την άλλη πλευρά είναι η βιωμένη εμπειρία της αποτυχίας. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι ένα κατάλοιπο που σου έμεινε από αυτές και λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα για να μην βιώσεις ξανά όλα όσα ένιωσες. Το πρόβλημα είναι όμως πως αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και σε εγκλωβίζει σε μία προστατευτική φούσκα τέτοιου μεγέθους που δεν σε αφήνει να ζήσεις πραγματικά.

Με αυτό τον τρόπο η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι το μεγάλο εμπόδιο να πάρεις ρίσκα και να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά θα σε κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο.

Μπορεί να νικηθεί;

Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις πως με την απαραίτητη δουλειά, μπορείς να αλλάξεις κάθε στοιχείο του χαρακτήρα σου.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση φαντάζει αρκετά δύσκολη κατάσταση, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα αρκεί να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο που θα σε καθοδηγήσει.

Μπορείς να βρεις πολλές διαφορετικές λύσεις, όμως αυτό που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι η αρτιότητα τους, το μικρό κόστος στην ψυχική σου υγεία και φυσικά την αποτελεσματικότητα τους στο μέλλον.

Το να νικήσεις την χαμηλή αυτοπεποίθηση σημαίνει λοιπόν πως χρειάζεσαι ένα ολοκληρωμένο πλάνο που δεν είναι επεμβατικό στην προσωπικότητα του, ώστε να μην σε αλλοιώσει και παράλληλα να σου εξασφαλίζει πως δεν θα ξαναπέσεις στην λούπα του πεσιμισμού μετά την πρώτη δεύτερη αποτυχία.

Τι πρέπει να κάνεις;

Αρχικά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις για την χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι να βρεις έναν ειδικό που θα σου προσφέρει όλες τις γνώσεις και τις τεχνικές, ώστε να σου προσφέρει μία εξατομικευμένη λύση. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο personal coach. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και μόνος σου.

Απέκτησε νέους στόχους

Θέσε τους νέους σου στόχους, αλλά εξασφάλισε να είναι ρεαλιστικοί. Το σημαντικό είναι να έχουμε όνειρα και επιθυμίες οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν. Εάν κυνηγάς το άπιαστο δεν θα βρεις ποτέ την αυτοπεποίθηση σου. Προσανατολίσου σε πράγματα που μπορείς να πιάσε και να καταφέρεις και σταδιακά θα δεις πως κερδίζεις όλο και πιο πολλά. Έτσι νικάς εύκολα την χαμηλή αυτοπεποίθηση. 

Μην κάνεις συγκρίσεις

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να συγκριθείς με κάποιον. Είναι σαν να δίνεις μία κλωτσιά στον εαυτό σου και να πέσει στην άβυσσο της κατάθλιψης. Η σύγκριση πάντα είναι τοξική για το άτομο γιατί λαμβάνει μία ιδεατή και φαντασιακή εικόνα. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι το να βλέπεις για παράδειγμα τους celebrities και να νιώθεις ένα μηδενικό μπροστά τους είναι φυσικό, γιατί δεν ξέρεις με πόσο κόπο κατασκεύασαν την αφήγηση τους, αλλά και το πόσο πραγματική είναι τελικά.

Διώξε άτομα

Δυστυχώς κάποια άτομα δεν είναι στις ζωές μας για καλό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν για την κριτική. Αυτό σημαίνει πως είναι πρόσθετο βάρος σε ότι αφορά την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τέτοια άτομα πρέπει να απομονώνονται άμεσα ώστε να μην έχουν άλλη τοξική επίδραση. Έτσι φρόντισε να ξεκόψεις από ανθρώπους που σου κάνουν συνεχώς αρνητικά σχόλια ή σου λένε πως δεν θα τα καταφέρεις.

Θέσε χρονοδιαγράμματα

Ένα από τα καλύτερα που έχεις να κάνεις είναι να βάζεις χρονοδιαγράμματα. Αυτό δεν θα σε κάνει μόνο πιο οργανωτικό ως άτομο, αλλά θα σου προσφέρει επιπλέον την δυνατότητα να βλέπεις τι λειτουργεί και τι όχι και να το κρατάς, να το μετατρέπεις ή να το αφαιρείς. Έτσι θα δεις πως κάθε deadline που ολοκληρώνεται σε οτιδήποτε, το εισπράττεις πίσω ως ανταμοιβή ικανοποίησης ενός στόχου.

Τόλμα

Η τόλμη είναι το τελευταίο που πρέπει να κάνεις. Κάτι που το θες δεν πρέπει να το αναβάλεις. Πάρε ρίσκα, κάνε κινήσεις, μίλα στον άνθρωπο που θες και ποτέ δεν ξέρεις το αποτέλεσμα. Όμως να θυμάσαι πως ακόμα και αν αποτύχεις σε κάτι, έχεις ήδη κερδίσει. Νίκησες τον φόβο σου και αυτό σημαίνει πως επανακτάς ένας μέρος της χαμένης αυτοπεποίθησης.