Skip to main content

Η συναισθηματική μοναξιά είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες σε μία σχέση. Δες πως θα την καταλάβεις και όλα όσα πρέπει να κάνεις γι’ αυτή.

Σίγουρα θα έχεις βρεθεί κάποια στιγμή σε μία σχέση με έναν άνθρωπο που ενώ είχες συναισθήματα και ένιωθες πως τον αγαπούσες, αυτός ήταν απόμακρος, δεν ανοιγόταν και δεν έκανε όλα όσα περίμενες.

Αυτή είναι η συναισθηματική μοναξιά, μία σχέση που το ένα μέλος νοιάζεται και νιώθει πράγματα, ενώ το άλλο απλά περνά τον χρόνο του ή δεν είναι ακόμα σίγουρο για το τι νιώθει.

Νιώθω μόνο εγώ μοναξιά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συναισθηματική μοναξιά βιώνεται έντονα από την πλευρά που είναι ερωτευμένη. Όμως αυτό δεν αποκλείει πως μπορεί να νιώθει μοναξιά, άλλου τύπου βέβαια και το άλλο μέλος.

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που δεν έχει να κάνει με το πόσο κόσμο έχεις γύρω σου ή αν είσαι σε σχέση. Είναι μία κατάσταση που τη βιώνεις σιωπηλά, δεν μπορείς να την ερμηνεύσεις, αλλά ξέρεις πως υπάρχει και σε κατατρώει σιγά σιγά.

Όπως εσύ, έτσι και κάποιος που δεν νιώθει έρωτα για σένα μπορεί να βιώνει μοναξιά σε μία σχέση και να μην το εκφράζει ή να μην το ξέρει ακόμα, οπότε και να δρα λίγο εγωιστικά ή παιδιάστικα.

Γιατί νιώθω μοναξιά;

Η συναισθηματική μοναξιά είναι η απογοήτευση σου για τα συναισθήματα που περίμενες πως θα έχει ο άλλος για σένα. Αυτό αρχικά θα πρέπει να ξέρεις πως έχει εγωιστικές καταβολές, γιατί θεωρείς πως πρέπει να έχεις μία τέλεια σχέση και να σε αγαπά ο άλλος το ίδιο ή και περισσότερο.

Ναι σίγουρα σε μία σχέση απαιτείς συναισθήματα και πράξεις για να μη νιώθεις μοναξιά, όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι και το υγείες. 

Η τέλεια σχέση είναι αυτή που έχει το δικό της «συναισθηματικό κλίμα» και διάφορα πράγματα μέσα σε αυτή είναι αυτοματοποιημένα, χωρίς να εκδηλώνεται η μοναξιά σε κανένα από τα δύο μέλη.

Η μοναξιά ξεκινά από τις δικές σου προσδοκίες. Εάν ξεκινάς μια σχέση με πολύ υψηλές προσδοκίες είναι πιο πιθανό να νιώσεις μοναξιά κάποια στιγμή στα συναισθήματα σου, απ’ ότι αν απλά εκφράζεσαι, χωρίς να περιμένεις τίποτα.

Μπορώ να κάνω κάτι;

Ναι μπορείς να ξεκινήσεις να προσγειώνεσαι και να μην κλείνεσαι τόσο στις σκέψεις και τα όνειρα σου. Η απάντηση στη συναισθηματική μοναξιά, είναι ο ρεαλισμός και η επαφή με την ωμή πραγματικότητα.

Εάν θες να δεις τρόπος για να μειώσεις το αίσθημα μοναξιάς και να αλλάζεις σταδιακά την ζωή σου, τότε θα πρέπει να καταλάβεις από πού πηγάζει.

 

  • Αρχικά σκέψου γιατί νιώθει συναισθηματική μοναξιά και γιατί θες να την αποβάλλεις.

 

Έχοντας μία σαφή εικόνα, έχεις διαπιστώσει και τις αιτίες του προβλήματος της μοναξιάς. Οι στόχοι σου έχουν μπει και είσαι έτοιμη για να τους κατακτήσεις.

 

  • Μίλα και δράσε

 

Μην αφήνεις το σύντροφο σου να συνεχίζει την πορεία του που σε κάνει να νιώθεις μοναξιά. Θέσε ή ένα γρήγορο τέλος και προχώρα στη ζωή σου ή λύσε την κατάσταση.

 

  • Πες πως νιώθεις μοναξιά

 

Δεν είναι κακό να το παραδεχτείς και να κλονίσεις τον σύντροφο σου. Το αντίθετο μάλιστα, ίσως τον παρακινήσει και εκφράσει για πρώτη φορά τα συναισθήματα του. 

 

  • Βγες από τις συμβατικές καταστάσεις

 

Πράγματα και καταστάσεις που ήταν υποχωρήσεις σου θα πρέπει να σταματήσουν. Τις περισσότερες φορές που νιώθεις μοναξιά είναι μετά από αυτά.

 

  • Απευθύνσου σε έναν ειδικό

 

Ο σύμβουλος σχέσεων είναι ο κατάλληλος για να σε βοηθήσει μέσω του personal coaching να βρεις τον τρόπο, τη δύναμη, αλλά και να σε επιτηρεί ώστε να πετύχεις όσα θες.

 

  • Θέσε τους νέους κανόνες

 

Οι νέοι κανόνες δεν είναι κάτι που θα ανακοινώσεις στο σύντροφο σου, αλλά ένας νέο οδηγός να ζεις χωρίς να κάνεις τα πράγματα που σε οδηγούν στην μοναξιά.

Πως θα καταλάβεις πως αλλάζουν τα πράγματα;

Η συναισθηματική μοναξιά δεν σταματάει από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο και γίνεται σταδιακά. 

Αυτό που μπορείς να πάρεις ως πρώτο κριτήριο, είναι η αποφασιστικότητα και η επιμονή σου στις νέες πρακτικές που ακολουθείς. Όταν συμβεί αυτό θα έχουν μπει τα θεμέλια για να βρει μία νέα κατάκτηση στη ζωή σου και να νιώσεις πιο ολοκληρωμένη. 

Επιπλέον όταν ξυπνάς ή είσαι με τον σύντροφο σου και δεν σκέφτεσαι αρνητικά ή μοναξιά τόσο συχνά όσο πριν, τότε έχεις μία πυξίδα που σου δείχνει τον σωστό δρόμο.

Τέλος εάν νιώθεις πιο χαρούμενη, γεμάτη ενέργεια, ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και γενικά ανάγκη να περάσεις χρόνο με τον σύντροφο σου, τότε σημαίνει πως έχει ξεπεράσει τη φάση της μοναξιάς. 

Τι θα κερδίσεις τελικά;

Αυτό που θα κερδίσεις πολεμώντας με την συναισθηματική μοναξιά, είναι η ολοκλήρωση σου ως γυναίκα και ως άτομο.

Θα δεις πως τελικά δεν χρειάζεσαι τους άλλους για να υπάρχεις ανεξάρτητη στον χώρο και τον χρόνο. Οι σχέσεις είναι συντροφικές, όμως πολλές φορές αυτές μπορεί να είναι βαρίδια. 

Έχοντας κάνει τις εσωτερικές αλλαγές σου, θα δεις πως είσαι μία διαφορετική φύση. Πως έχεις κατακτήσει όλα όσα θα σε βοηθήσουν να υπάρχεις σε μία σχέση χωρίς τοξικότητα. Αυτά είναι πράγματα που δεν τα βρίσκεις εύκολα ή δεν μπορείς να τα δεις όταν η μοναξιά είναι παρούσα.

Όμως δες το και από την άλλη πλευρά, τι κερδίζει ο σύντροφος σου;

Εσένα που τον κάνεις χαρούμενο και μία πιο ποιοτική σχέση. Έτσι του δίνεται η ευκαιρία να μπορέσει να βρει συναισθήματα και σιγά σιγά ισορροπίες ώστε να τον κάνουν να θέλει να περνά περισσότερο χρόνο μαζί σου και να επιζητά περισσότερες εμπειρίες. 

Δεν είναι καθόλου απίθανο, πως στις πρώτες βδομάδες ή μήνες μετά την επιτυχημένη καταπολέμηση της μοναξιάς, ο σύντροφος σου να σου πει πως θα πάτε ένα ταξίδι για να ζήσετε μία έντονη εμπειρία.

Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο δώρο, που ακόμα και αν δεν εκφράσει με λέξεις τα συναισθήματα του, σου έχει πει πως σε αγαπά με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο.

Το ταξίδι δεν έχει σημασία που θα είναι, σημασία θα έχει ο χρόνος που θα περάσετε γιατί πλέον η σχέση σας είναι ολοκληρωμένη και γεμάτη.

Αυτά όλα θα τα έχεις επειδή απλά πέρασες σε μία άλλη φάση και δεν απαιτείς συναισθήματα από τον άλλον, αλλά δέχεσαι όλα όσα νιώθει χωρίς να περιμένεις. 

Η ζωή σου πλέον είναι πιο όμορφη.