Τρέξε να σωθείς. Και μην κοιτάξεις πίσω, ούτε για μία στιγμή

Τα οφέλη μίας σχέσης στη ζωή μας μπορεί να είναι πολλά. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει πως οι δεσμευμένοι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους αδέσμευτους, με τους τελευταίους να έχουν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα άγχους, stress και κατάθλιψης. Υπάρχουν όμως και κάποιες σχέσεις που χτυπάνε κόκκινο στις μελέτες. Είναι εκείνες που βγάζουν error. Που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν. Που απλά δεν είναι σχέσεις.

Ποια είναι εκείνα τα σημάδια που μας δείχνουν έντονα την έξοδο κινδύνου;

Η χαρά δεν βρίσκεται αναμεσά μας

Αν αισθανόμαστε δυστυχισμένοι, απελπισμένοι, μίζεροι, αν η έκφραση «νιώθω γεμάτος» ακούγεται εξωγήινη τότε σίγουρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο σύντροφός μας είναι η «αδερφή-ψυχή» που αναζητούσαμε. Όλοι μας αξίζουμε να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό.

Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε κι όλα θα γίνουν λιγάκι πιο εύκολα.

Όσα μας χωρίζουν είναι πιο πολλά από εκείνα που μας ενώνουν

Οι διαφωνίες είναι πάντοτε μέσα στο πρόγραμμα. Μέσα από αυτές μαθαίνουμε καλύτερα το έτερον ήμισυ και τελικά συνδεόμαστε περισσότερο μαζί του. Άλλωστε, δύο διαφορετικοί άνθρωποι, όσα κοινά γνωρίσματα κι αν έχουν, δεν είναι δυνατό να συμφωνούν πάντα και για όλα. Όταν όμως οι διαφωνίες γίνονται ατελείωτοι καβγάδες, τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πληγωνόμαστε και να γεμίζουμε το είναι μας με συναισθήματα θυμού, ταραχής και άγχους, ρισκάροντας την εμφάνιση ακόμη και σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Εμπιστοσύνη. Μία λέξη, ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο των σχέσεων. Η πραγματική εμπιστοσύνη είναι λέξη-κλειδί για μία επιτυχημένη και υγιή σχέση. Αν αυτή κλονίζεται συνεχώς, τότε η κατάσταση περιπλέκεται και δύσκολα μπορεί να εξομαλυνθεί. Και μόλις οι σκέψεις της αμφιβολίας, της δυσπιστίας και της καχυποψίας πλησιάσουν το μυαλό και καταλήξουμε να αναλύουμε την κάθε κίνηση, λέξη, ματιά του συντρόφου μας, τότε η ζημιά είναι μάλλον ανεπανόρθωτη.

Αλλοίωση προσωπικότητας

Οι σχέσεις φέρνουν σίγουρα συμβιβασμούς και είναι φυσικό να χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές, υποχωρήσεις και προσαρμογές στη δική μας ζωή προκειμένου να χτίσουμε μία δυνατή σχέση με τον σύντροφό μας. Eίναι όμως επιτακτικό να μη χάσουμε τον εαυτό μας.

Στην πραγματικότητα, είναι οι διαφορετικές πτυχές των προσωπικοτήτων, που δημιουργούν τις βάσεις στη σχέση και την κάνουν πιο δυνατή. Τα διαφορετικά υπόβαθρα, οι πεποιθήσεις και οι απόψεις που φέρνουν οι δύο σύντροφοι στο προσκήνιο μπορούν να μας βοηθήσουν να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας κι όχι να την υπονομεύσουμε. Εάν, όμως, παραποιούμε ολοκληρωτικά τον εαυτό μας προκειμένου να έχουμε την αποδοχή του συντρόφου μας, η σχέση μας, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι επιφανειακή, επειδή εμείς οι ίδιοι δεν θα είμαστε αυθεντικοί.

Τελικά, θα καταλήξουμε να έχουμε αυτοτραυματισθεί τόσο έντονα που θα ξυπνήσουμε μία μέρα δυστυχισμένοι, μην αναγνωρίζοντας τον ίδιο μας τον εαυτό.

Απομάκρυνση από τον εαυτό μας και τους στόχους μας

Οι έντονες διαφοροποιήσεις ίσως δυσκολεύουν την ομαλή εξέλιξη μίας σχέσης. Όταν πρόκειται να τεθούν οι βάσεις για μία επιτυχημένη, ουσιαστική και μακροχρόνια σχέση, είναι σημαντικό να έχουμε παρόμοιους στόχους για το μέλλον.

Έτσι, εάν διαπιστώσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τις βαθύτερες ελπίδες και τα όνειρά μας για το μέλλον προκειμένου να παραμείνουμε σε αυτή τη σχέση, ίσως να ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση.

Πρέπει να διαβάσεις  Έτσι κάνουν οι άνθρωποι, φεύγουν μακριά

Το παρελθόν

Καθόλου καλό σημάδι για την εξέλιξη μίας σχέσης είναι η σκέψη και η επιθυμία του πρώην. Στην πραγματικότητα, ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο γαντζωμένοι είμαστε στην εικόνα του πρώην. Σίγουρα πάντως, εάν επιθυμούμε ενδόμυχα μία επανασύνδεση μαζί του, τότε η τωρινή σχέση δεν έχει λόγο ύπαρξης. Έτσι, αντί να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση ως απόσπαση της προσοχής και εκτροπή από τα έντονα συναισθήματα για τον πρώην μας, θα πρέπει να την τερματίσουμε και να εστιάσουμε αποκλειστικά στον εαυτό μας και στη βελτίωση της προσωπικής μας ζωής.

Όταν καταφέρουμε να μετατοπίσουμε την ενέργεια, τις σκέψεις και τις πράξεις μας σε δραστηριότητες που προσθέτουν αξία στη ζωή μας, τότε μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι για μία επιτυχημένη σχέση στο μέλλον.

Κακοποίηση

Η βία εκτός από σωματική, μπορεί να είναι και ψυχική ή συναισθηματική. Αν ο σύντροφός μας ασκεί επάνω μας οποιαδήποτε μορφής βίας, ήρθε η ώρα απλά να τερματίσουμε τη σχέση μαζί του. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι υπόκεινται σε κάποια μορφής βίας από τον σύντροφό τους και ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που την υπομένουν και παραμένουν σε μία αρρωστημένη σχέση. Ακόμη πιο συχνά γίνονται θύματα της μη ειλικρινούς συγνώμης τους για την κακή συμπεριφορά και της ψεύτικης υπόσχεσής τους για τη μη επανάληψή της.

Πρέπει να διαβάσεις  Έτσι κάνουν οι άνθρωποι, φεύγουν μακριά

Δυστυχώς, η βία επανέρχεται και ίσως ακόμη πιο ισχυρή και καταστροφική. Αν επικρατεί μία τέτοια κατάσταση στη σχέση μας, ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να καθαρίσουμε το περιβάλλον μας από οτιδήποτε μας αρρωσταίνει σωματικά και ψυχικά.

Εγκλωβισμένοι στο μηδέν

Εάν αισθανόμαστε παγιδευμένοι στην τρέχουσα σχέση μας, είναι επιτακτική ανάγκη να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Δυστυχώς, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους καταλήγουμε να παραμένουμε σε ανώφελες σχέσεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι παραμένουν κολλημένοι και παγιδευμένοι στις σχέσεις τους επειδή πιστεύουν ότι έχουν ήδη επενδύσει πάρα πολύ χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια και αισθάνονται ότι είναι πολύ αργά για να κάνουν πίσω.

Και ενώ μπορεί να φανεί εξαιρετικά δύσκολο ή ακόμη και τρομακτικό να απεγκλωβισθούμε από αυτή τη στάσιμη σχέση και να αρχίσουμε ξανά, είναι πραγματικά πιο δύσκολο να συνεχίσουμε σε μία σχέση που μας υποβαθμίζει.

Όταν η διαίσθηση φωνάζει

Υπάρχουν πάντα κι εκείνες οι περιπτώσεις που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, παρόλο αυτά το ένστικτό μας μας παρακινεί στο να χωρίσουμε. Είτε είναι μια έντονη αίσθηση στο στομάχι ή μια εσωτερική πεποίθηση που μας λέει πως αυτό το άτομο δεν είναι σωστό για εμάς, η εσωτερική φωνή ουρλιάζει. Το σώμα μας αντιδράει. Το ένστικτό μας είναι εκεί για να μας προστατεύσει, να μας καθοδηγήσει και να μας βοηθήσει να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τη ζωή μας.

Έτσι, ακόμη και αν δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, εάν έχουμε μία έντονη αίσθηση ότι θα πρέπει να τρέξουμε μακριά, είναι σημαντικό να ακούσουμε τη διαίσθησή μας. Ίσως γνωρίζει περισσότερα.

featured photo: ©pexels/@Daria Shevtsova
Danai Gerasi
Danai Gerasi
Από μικρό κοριτσάκι το γράψιμο αποτελούσε πάντα για εμένα μία διέξοδο…. ένα καταφύγιο για να κρυφτώ, αλλά και να εκφράσω τις σκέψεις μου. Λατρεύω τις απλές καθημερινές στιγμές, τρελαίνομαι να περνάω χρόνο με μικρά παιδιά και να γίνομαι ένα με αυτά και θεωρώ ότι είμαι ζωντανή όταν χορεύω. Θα ήθελα να ζω σε ένα σπίτι με τεράστιο κήπο, πολλά λουλούδια και έναν μικρό αμπελώνα, κάπου στην επαρχία της Ιταλίας. Ψάχνω συνεχώς νέες προκλήσεις για τον ουρανίσκο μου, λατρεύω την αίσθηση της θάλασσας όταν με αγκαλιάζει, μπορώ να ερωτευτώ παράφορα ένα ζευγάρι παπούτσια και δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς βιβλία, μουσική και αρώματα.

Ποια ψέματα είναι ακίνδυνα και ποια θα σε οδηγήσουν στον χωρισμό

Το να είσαι σε μια σχέση και να λες ψέματα δεν το λες και σωστό. Είναι ένα είδος απιστίας και κοροϊδίας, από την άποψη...

Πώς να χωρίσεις ακόμα κι αν δεν θες να χωρίσεις

Η αγάπη είναι ένα σύνθετο πράγμα. Καμιά φορά η αγάπη μπορεί να σου κάνει κακό. Να σε πληγώνει και να σε πονά. Γι' αυτό...

Χωριστές διακοπές: Γιατί το να ταξιδέψεις solo θα κάνει καλό στη σχέση σου

Τα τελευταία χρόνια οι χωριστές διακοπές έχουν γίνει πολύ μόδα. Ωστόσο, όσο δελεαστική κι αν είναι η σκέψη να ταξιδέψεις solo, κάτι τριβελίζει το μυαλουδάκι...

4 ζώδια που δυσκολεύονται να νιώσουν γρήγορα άνετα στη σχέση τους

Μερικά ζώδια ενθουσιάζονται με τις σοβαρές σχέσεις. Νιώθουν άνετα να ανοίξουν την καρδιά τους, να εμπιστευτούν γρήγορα και να επενδύσουν τον χρόνο τους ακόμα...

Σημάδια ότι μία “casual” σχέση έχει τις δυνατότητες για κάτι περισσότερο

Αν έχεις μια casual σχέση και περνάς καλά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει η σοβαρή σου σχέση, λένε οι ειδικοί. Έχεις μια ευκαιριακή σχέση. Περνάς...

Γιατί φοβάμαι να παντρευτώ;

Επαναλαμβάνεις συνέχεια το "φοβάμαι να παντρευτώ"; Εάν έχεις την εντύπωση πως η φοβία του γάμου παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, ξέχνα ότι νόμιζες μέχρι τώρα!...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]