Ένας χωρισμός δεν έρχεται από το πουθενά. Συνήθως έρχεται μετά από μια κλιμακούμενη κατάσταση η οποία κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο της έκρηξης. Για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον χωρισμό ή να σκεφτείς το ενδεχόμενο επανασύνδεσης πρέπει να κάνεις τον απολογισμό της σχέσης αυτής και να βρεις τους λόγους για τους οποίους φτάσατε στο χωρισμό. Άλλες φορές οι λόγοι είναι εμφανείς κι άλλες φορές πρέπει να ψάξεις αρκετά για να τους εντοπίσεις. Ένα, όμως, είναι το μόνο σίγουρο, οι λόγοι υπάρχουν και πρέπει να τους αντιμετωπίσεις είτε αν θέλεις να προχωρήσεις παρακάτω ή να προσπαθήσεις για να είστε και πάλι μαζί.
Όταν δύο άνθρωποι απλά εξελίσσονται διαφορετικά: Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ένα ζευγάρι που αποφασίζει να κάνει μια σχέση από απόσταση είναι ο κίνδυνος κάθε ένας από τους δύο συντρόφους να εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο. Αν και το ρίσκο για ένα τέτοιο ζευγάρι είναι προφανές, δεν περιορίζεται στις σχέσεις από απόσταση. Έτσι ακόμα και ένα παραδοσιακό ζευγάρι που στο ξεκίνημα της σχέσης φαίνεται να έχει πολλά κοινά, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφύγει στην πορεία του χρόνο ένας από τους δύο είτε να ωριμάσει περισσότερο είτε απλά να ακολουθήσει διαφορετική πορεία εξέλιξης από το σύντροφό του.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πίεση, καυγάδες ακόμα και αδιαφορία του ατόμου που νοιώθει πλέον ότι ο σύντροφός του δεν τον καλύπτει φέρνοντας με αυτό τον τρόπο το χωρισμό.
Καβγάδες: Όταν ένα ζευγάρι έρχεται πολύ συχνά σε έντονη ρήξη ακόμα και για τους πιο ασήμαντους λόγους είναι πολύ πιθανό να κρύβεται κάτι βαθύτερο πίσω από όλο αυτό. Το σημαντικό είναι να μπορείτε να ξεπερνάτε αυτούς τους τσακωμούς με εποικοδομητικό τρόπο και να λύνετε τα θέματα που προκύπτουν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χωρισμός είναι φυσικό επόμενο. Κανένας δεν αντέχει μια συνεχόμενη ένταση και πολλά άλυτα προβλήματα.
Περιβάλλον: Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι συγγενείς και οι φίλοι δημιουργούν εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι επειδή είναι αντίθετοι στη σχέση αυτή. Όσο κι αν στην αρχή αυτό μπορεί να μην επηρεάζει την θέληση του ζευγαριού στο να μην δίνει βάση στα σχόλια και στις υποδείξεις των συγγενών, η συνεχής πίεση που μπορεί να προκαλείται μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον χωρισμό.
Απόσταση: Για κάποιους η απόσταση μπορεί να γίνει αυτόματα λόγος χωρισμού καθώς δεν πιστεύουν ότι μια σχέση μπορεί να κρατηθεί και να αναπτυχθεί όταν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Επιπλέον, η απόσταση από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις ακόμη και σε χωρισμό.
Απιστία: Η απιστία μπορεί να είναι είτε σωματική είτε συναισθηματική. Όταν ένας από τους δύο νιώσει έλξη για κάποιο τρίτο πρόσωπο μπορεί να οδηγηθεί στον χωρισμό ενώ στην περίπτωση που μαθευτεί η απιστία η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί είναι μεγάλη καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι.
Μειωμένη ερωτική διάθεση: Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο το ζευγάρι να παρασύρεται από την καθημερινότητα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την ερωτική σχέση που πρέπει να υπάρχει με τον/την σύντροφό του.
Διαφορετικές επιθυμίες-στόχοι: Όταν οι στόχοι που έχει ο καθένας για την πορεία της σχέσης είναι διαφορετικοί είναι επόμενο ότι η σχέση αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Αδιαφορία: Μια μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί είναι να θεωρήσουν τον/την σύντροφό τους δεδομένο/η και σταματούν να προσπαθούν για τη σχέση. Η αδιαφορία η οποία αισθανόμαστε ότι προέρχεται από το ταίρι μας μπορεί από μόνη της να είναι αιτία χωρισμού.
Έλλειψη επικοινωνίας: Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί είτε να υπάρχει αρχικά και να καλύπτεται από τα έντονα συναισθήματα που βιώνει κανείς όταν ξεκινάει μία καινούργια σχέση, είτε να προκύπτει στην πορεία καθώς τα δύο άτομα που αποτελούν το ζευγάρι εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο με αποτέλεσμα τα θέλω τους να αλλάζουν. Για οποιονδήποτε από τους δύο παραπάνω λόγους κι αν συμβαίνει πάντως έχει το ίδιο αποτέλεσμα: οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο χωρισμό.
Ο ένας από τους δύο νοιώθει ότι πνίγεται μέσα στη σχέση: Μια σχέση φέρνει μαζί της πολλά θετικά. Εκ των πραγμάτων ωστόσο φέρνει μαζί της και μια κάποια λιγότερη ελευθερία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ισορροπίες ανάμεσα στη δέσμευση και την προσωπική ελευθερία τηρούνται. Κάποιες άλλες πάλι μοιάζει η πλάστιγγα να γέρνει περισσότερο προς το κομμάτι της δέσμευσης. Αυτό δεν είναι κάτι καλό. Όχι τουλάχιστον αν και οι δύο δεν νοιώθουν τη δέσμευση με τον ίδιο τρόπο ή αν το επίπεδο δέσμευσης που επιθυμούν είναι διαφορετικό από αυτό του συντρόφου τους. Δεν είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος στο σημείο που μία σχέση το πνίγει. Κι όταν δεν φαίνεται ότι κάτι μπορεί να αλλάξει απλά θα βάλλει τίτλους τέλους στη σχέση.
Διαφωνίες σε σχέση με την οικονομική διαχείριση: Η αγάπη μπορεί να υπάρχει ωστόσο για να ευημερήσει μία σχέση χρειάζεται ένα στοιχειώδες οικονομικό υπόβαθρο. Και περισσότερο ακόμα κι από αυτό έχει ανάγκη την συμφωνία σε σχέση με τον τρόπο που το ζευγάρι διαχειρίζεται τα οικονομικά του. Τι συμβαίνει τώρα όταν και οι δύο είναι μαθημένοι σε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο διαχείρισης; Είτε θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, είτε θα πρέπει ένα από τους δύο να υποχωρήσει υιοθετώντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα ο άλλος. Σε κάθε άλλη περίπτωση δημιουργούνται προστριβές και καυγάδες που αποδυναμώνουν τη σχέση φέρνοντάς την πιο κοντά στο χωρισμό.
Προβλήματα βίας, αλκοολισμού ή τοξικών ουσιών: Όσο και αν αγαπάς κάποιον αν δεν θέλει να αλλάξει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές η σχέση θα είναι και θα παραμείνει προβληματική. Και ο άλλος κάποια στιγμή απλά θα σταματήσει να προσπαθεί.
Όταν ο ένας από τους δύο φαίνεται να τραβάει όλο το βάρος: Είτε αυτό λέγεται δουλειές του σπιτιού, είτε μεγάλωμα των παιδιών είτε ακόμα τα χρήματα που πρέπει να μπαίνουν για τις καθημερινές ανάγκες, όταν τοι βάρος πέφτει μόνο σε έναν από τους δύο είναι πιθανόν να μην μπορεί να το αντέξει. Και γιατί άλλωστε. Παλιότερα οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι. Πλέον μπερδεύονται. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να μοιραστούν ισότιμα.
Ο ένας από τους δύο δεν έχει αρκετή αυτοεκτίμηση: Τι συμβαίνει όταν ένας από τους δύο δεν έχει αρκετή αυτοεκτίμηση; Μήπως μένει στη σχέση απλά και μόνο για δεν νοιώθει ασφάλεια να είναι μόνος του; Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι υγιής. Και μια υγιής σχέση έχει πολλές πιθανότητες να οδηγηθεί στο χωρισμό. Είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.