Skip to main content

Στην εποχή της τεχνολογίας κάποιες εντολές και μερικά πλήκτρα είτε συντηρούν είτε διαλύουν ολοκληρωτικά την ύπαρξη ενός έρωτα. Και το ζητούμενο εδώ ακούει στη λέξη ‘’πρώην’’. Όπου πρώην σε αφήνουμε ανενόχλητα να συμπληρώσεις με το δικό του ξεχωριστό όνομα. Το ερώτημα ωστόσο χρήζει απάντηση:

Τελικά να μπλοκάρεις τον πρώην σου από τα κοινωνικά δίκτυα ή να τα αφήσεις όλα στη θέση που βρίσκονταν πριν τον επικείμενο χωρισμό σας;

 ‘E λοιπόν εξαρτάται…

Όταν μια σχέση τελειώνει υπάρχουν πολλά  που χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, πόσο μάλλον αν η σχέση βαδίζει προς το τέλος της. Ολόκληρη η ρουτίνα αν θες σε συντροφικό αλλά κυρίως σε προσωπικό επίπεδο αναταράσσεται και συνήθως σε αφήνει γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα. Ένα από αυτά και το γνωστό: «Και τώρα τι, τα διαγράφω όλα

Ισως να μην διατηρείται πια την παραμικρή επικοινωνία. Ακόμα και τα πιο απλά πιθανόν πλέον να μοιάζουν στα μάτια σας ανύπαρκτα. Ο λογαριασμός του όμως στο Instagram ή και το Facebook παραμένουν πιο ενεργοί από ποτέ. Και τώρα; Μήπως αυτό έχει τη δύναμη να περιορίσει τις πιθανότητες να προχωρήσεις μπροστά και ουσιαστικά στην προσωπική σου ζωή;

Tα πράγματα δεν είναι πάντα ίδια για όλους

Κοινώς, για κάποιους χωρισμός θα πει απαραιτήτως και e-χωρισμός. Προσωπικά (κι ας μην με ρώτησες) δεν έχω ‘αποκλείσει’ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από τις επαφές του κινητού μου ποτέ κανέναν πρώην. Γιατί; Σίγουρα όχι γιατί δεν το σκέφτηκα, ούτε γιατί θα με πονούσε εάν το έκανα. Απλούστατα, κανένας ‘αποκλεισμός’ δεν είναι μόνιμος.

Ποτέ δεν ξέρεις πως θα τα φέρει η ζωή, ποιοι δρόμοι θα ξανά διασταυρωθούν και κυρίως ενώ ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον, σίγουρα ξέρεις πως το παρελθόν υπήρξε κοινό και για τους δύο σας. Αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σας. Προχωρήσατε, κάνατε λάθη, πληγωθήκατε (ίσως περισσότερο εσύ), μάθατε και ξέρεις κάτι; Το παρελθόν μπορεί να αποτελεί παρελθόν όμως ακόμα και σήμερα αν είχε φωνή θα σας καμάρωνε. Για τους ανθρώπους που γνωρίσατε και πιο πολύ για εκείνους που είχατε την δύναμη να προσπεράσετε.

Και τώρα να ‘σαι στο παρόν, ίσως και να κατέληξες στην πιο ‘ανθρώπινη’ επιλογή. Να αφήσεις δηλαδή τα μπλοκ και τις διαγραφές στην άκρη και κυρίως για εκείνους τους λιγότερο συναισθηματικά ενσυνείδητους.

Κατά τα άλλα υπάρχουν και αυτοί

Αυτοί που από μια διαφορετική σκοπιά δεν επιλέγουν την εκδίκηση με ένα ‘delete’ ή και με ένα ‘block’ αλλά το κάνουν για την λύτρωση. Το κάνουν για να βοηθήσουν ουσιαστικά το μυαλό τους να φύγει από μια σχέση. Αντί λοιπόν να επιλέξουν την δύναμη της συνήθειας με το να βλέπουν τις αναρτήσεις του πρώην, τελικά σκίζουν  φωτογραφίες, πατάνε διαγραφή σε μηνύματα, προφίλ, στιγμές και αν (λέμε αν) τα καταφέρουν, διαγράφουν και μερικά επίπονα συναισθήματα.

Κίνηση ματ ή δείγμα ανωριμότητας;

Άγνωστο εφόσον όλα κρίνονται από τον λόγο για τον οποίο μπήκε αυτό το βαρύγδουπο οριστικό τέλος. Μαζί με αυτό ακολουθεί και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κανείς να προχωρήσει στη ζωή του. Μια κίνηση λοιπόν φαινομενικά ανώριμη για κάποιους, σε άλλους μοιάζει σωτήρια εφόσον είναι εδώ για να ‘αποτελειώσει’ ότι απέμεινε από έναν δύσκολο και συναισθηματικά φορτισμένο χωρισμό.

Τελικά τι να κάνω λοιπόν;

Ρώτα τον εαυτό σου πως θα νιώθει λίγα λεπτά μετά από αυτή την κίνηση. Ανακούφιση ή μελαγχολία; Χαρά ή λύπη; ‘Oλα αυτά μαζί ή μήπως τίποτα από αυτά; Όλα εξαρτώνται από εσένα, μαζί λοιπόν και τα social media, τα οποία καλώς ή κακώς στο κεφάλαιο ‘’χωρισμός’’ κάνουν την ζωή μας πιο δύσκολη. Αν δεχτούμε αυτή την παραδοχή, τότε ένα μπλοκάρισμα δεν είναι αρκετό για να σε βοηθήσει άμεσα να ξεπεράσεις έναν πρώην ή τελοσπάντων για να σου δώσει εκείνο το μεγάλο βήμα που χρειάζεσαι για να πας παρακάτω. Σίγουρα όμως θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε πλήγωσε, γιατί σε πλήγωσε και ποια σημάδια στο μυαλό και στη ψυχή σου χρειάζονται στο εξής επούλωση.

Το closure θα το φέρεις εσύ και όχι το μπλοκ σου

Closure, αντίο, αποχαιρετισμός ή όπως αλλιώς θέλεις πες το. Εσύ θα το φέρεις ναι, είτε τον μπλοκάρεις είτε το κάνει εκείνος για εσένα. Εφόσον λοιπόν η ιστορία σας ύστερα από κοινή συναίνεση έκλεισε και καλή ήταν όσο κράτησε (ή και όχι), ευχήσου τα καλύτερα κυριολεκτικά σε εκείνον γιατί είστε άνθρωποι πρώτα και ύστερα δύο χωρισμένοι που επέλεξαν τελικά να αλλάξουν δρόμους.

Και αν θες το μυστικό μου, άκου και αυτό:

Το παρελθόν δεν ξεχνιέται όταν του κλείνουμε με δύναμη την πόρτα. Το παρελθόν ξεχνιέται και αναπολείτε με χαρά και ευγνωμοσύνη μόνο όταν βρίσκεις την δύναμη να το ευχαριστείς για τις στιγμές που σου χάρισε και για όλα εκείνα που σου επιφυλάσσει στο μέλλον! Στείλε λοιπόν στον πρώην σου τις καλύτερες ευχές σου και συμπλήρωσε με την φράση: «Καλή καρδιά πάνω από όλα».

‘Αν πάλι με το ‘’στείλε’’ όντως σκοπεύεις κυριολεκτικά να στείλεις, τότε  πιθανολογώ πως μάλλον βρίσκεσαι σε λάθος άρθρο μιας και δεν φαίνεται να έχεις έντονη την πρόθεση του να προχωρήσεις ένα βήμα παρακάτω.

Όπως και να έχει, εμείς θα σου ευχηθούμε καλή τύχη και να είσαι σίγουρη πως θα την έχεις, αρκεί να βάλεις το χεράκι σου και εσύ σε αυτό!